allt om kök logo

Viktigaste delen av ditt nya hus

Om man ska bygga ett nytt hus så handlar det mesta om att planera rätt, vända på varenda sten och överväga alla möjligheter. Detta gäller såväl för material, för hur ritningen ska se ut, för vilken firma man ska välja, för vilken entreprenadform - kan du bygga själv eller måste du ha hjälp med allt? - och vilka speciella önskemål man kan tänkas ha.

Oavsett hur man väljer att bygga sitt hus så måste man tänka på vilket företag man anlitar. Det gäller även om man ska göra lejonparten på egen hand. Se till att undersöka företagen noggrant innan du sluter ett avtal - det kan i slutändan vara den bästa investeringen du gör sett till kvaliteten på arbetet.

En sak innan vi fortsätter med det rum som man bör planera lite extra: tänk på företaget du väljer. Oavsett om du ska ha delad entreprenad eller totalentreprenad så bör du vara vaksam innan du skriver ett avtal. Tyvärr så finns det en väldigt varierande kvalitet mellan byggföretag - särskilt i Stockholm - och det hus som du ska bygga är, nästan utan tvekan, den största investeringen i ditt liv. Valet av företag måste baseras på en noggrann undersökning. Se över om det finns F-skatt, kolla upp om det finns några anmärkningar hos Kronofogden, läs omdömen på internet och kolla upp referenser innan du sluter ett avtal.

Vid totalentreprenad så bör du även se över att det verkligen finns behörighet. Elektricitet och andra installationer kräver en behörig elektriker och det måste du kolla upp. Detsamma gäller rörmokare och plattsättare. Rent krasst: ju mer tid du lägger på undersökningen, desto bättre kommer jobbet att bli. Det innebär ofta att det kostar några kronor mer, men i det långa loppet så är det välinvesterade pengar.

Planera köket och anpassa det efter era behov

Om man jämför hur man förr tänkte då man byggde hus och hur många tänker idag så finns en tydlig skillnad i planeringen av ett rum i synnerhet. Köket. Då man förr byggde ett hus så valde man ofta bort köket sett till att man hellre ville ha yta någon annanstans. Köket “gömdes” undan och byggdes litet; det räckte ofta med att en person rymdes och att det huvudsakliga syftet - att laga mat - kunde tillfredsställas.

Därför kan det också bli en obehaglig överraskning för många som köper ett äldre hus. Man tror sig kunna riva en vägg, öppna upp och, så att säga, möta dagens behov genom detta. Väggen i fråga är dock bärande och den initiala planen blir i och med detta omöjlig att genomföra. Det är värt att tänka på: ska du köpa ett äldre hus där köket är mindre - kontrollera alltid med en besiktningsman om vad som är möjligt att förändra innan köpet slutförs.

Bygga hus då- vilka tankar har man numera gällande köket? Öppna ytor är det som är talande. Köket är idag en social plats och en plats för alla. Det bör man tänka på. Se till att det finns gott om plats att röra sig på, se till att den gyllene triangeln har ett genomtänkt avstånd (mellan spis, diskbänk och kyl ska det inte vara för långt), tänk på arbetsstationerna - hur många behövs och var ska de placeras? - samt på belysningen och på ljusinsläppet (fler fönster i köket skapar en känsla av mer rymd).

Material, färger och vitvaror går alltid att ersätta med nya i efterhand. Det går sällan gällande utrymme och utformning. Även om du som sällan lagar mat ska bygga hus så finns ett värde i att fokusera på köket. Ett genomtänkt sådant kan nämligen generera väldigt mycket pengar den dagen du eventuellt ska sälja huset i fråga. Särskilt gäller detta i städer med högre villapriser och i synnerhet då i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Lästips: Vad kostar det att bygga ett hus själv?

27 Jun 2018