allt om kök logo

Arbetsytor viktigt i köket

Ska du göra om i köket? Innan en köksrenovering är det viktigt att tänka praktiskt. Det ska vara lättstädat, förvaringen ska vara organiserad och inte minst ska det finnas goda arbetsytor i köket. Det här gör det både roligare och enklare att laga mat, baka eller på andra sätt arbeta i köket.

De flesta kan nog vittna om problem som kommer med ett litet kök med få arbetsytor. Man kan inte vara flera som lagar maten och det kan vara svårt att hitta platser att ställa sig ifrån något på. Om du är i färd med att göra en köksrenovering är arbetsytorna något som inte bör förbises.

Vad ska de användas till?

Under din köksrenovering bör du ha i åtanke hur köket ska användas. Oavsett användning kan de flesta skriva under på att stora och smarta arbetsytor är bra att ha. Om du däremot vet med dig att du sällan lagar mat tillsammans med någon annan, kan det finnas andra saker att prioritera högre.

Om matlagningen är en gemensam sak i hushållet överlag är det dock bra att planera efter detta. Därtill är det bra att ha i åtanke om du bakar mycket, då det ofta behövs stora ytor som är lätta att städa av. Vidare finns ett antal praktiska saker att hänsyn till. Diskar du för hand? I sådana fall krävs ytor att torka disken på. Annars har du säkerligen ett antal köksmaskiner som behövs sin plats.

Tänk på höjden

Om det bara är du som ska laga maten kanske du inte behöver tänka på att variera arbetshöjderna på bänkarna. Om det är både barn, kortvuxna och långa som ska använda sig av köket är dock variation något som inte bör underskattas. Det handlar inte bara om att det ska vara bekvämt och skönt att arbeta i köket, utan även om att dålig ergonomi kan leda till negativa effekter på kroppen när viss tid har gått. Bara om ergonomin är extremt dålig kan det vara skäl nog för en köksrenovering.

Köksö?

Har man utrymme är en köksö ofta en mycket uppskattad yta. Förutom att det skapar en ytterligare god och användbar arbetsyta, kan den till exempel användas som buffébord vid en fest i hemmet. En köksö går att snickra ihop själv för den som är händig, men det är ofta något privatpersoner anlitar en hantverkare för att bygga. Inför en köksrenovering är det vanligt att man planerar för en köksö. Fördelarna är många, och om man har utrymmet finns det få saker som är bättre att göra med utrymmet än att sätta dit en köksö.

25 Aug 2017