Allt om kök

Blogg

Därför ska du anlita en målare

20 aug 2021

Våra hem är viktiga. I en stressig värld är hemmet platsen där vi kopplar av. Vi önskar komfort och ett hem inrett enligt egna önskningar. Målning hjälper dig att få den rätta helhetsbilden.

Att byta boende är för de flesta en positiv upplevelse. Kanske har du sökt länge efter en passande bostad? En egen plats med bra läge, bra grannar och rimliga kostnader. Glädjen är påtaglig och planerna många.

Inte alla människor har samma smak vad gäller heminredning. Där någon önskar vitt, svart och sparsmakat vill en annan ha färg och mönster. Stämmer inte förre ägarens smak överens med din egen går det att åtgärda.

Hur enkelt är det att måla och tapetsera? Faktiskt inte fullt så enkelt som man kan tro. Redskap och material ska anskaffas och är du inte van kan vissa svårigheter uppstå. Sa någon professionell målare?

Fördelar och nackdelar med målare

Du vill göra om ditt vardagsrum. Du har sedan länge tröttnat på vitt och visdomsord i skrivstil på väggen. Bra. Den målarfirma du anlitar vet precis vad det handlar om och kan ge dig råd redan vid planeringen.

En professionell målare har vana, erfarenhet, kunskaper och alla redskap och material. Det arbete som skulle sysselsätta dig en vecka är en dags arbete för proffs. Allt blir snyggt gjort och du kan flytta in och börja leva direkt.

Nackdelarna då? Jo, du får inget träningspass genom att klättra på stegar och använda roller två meter över din egen huvudhöjd. Sorgligt, men så är det ibland.

Bra inomhusluft med bra ventilation

21 mar 2021

Att den luft vi andas in varje dag är bra är viktig för hälsan. Dåligt ventilerade bostäder och byggnader kan ge fysiska besvär, till och med allergier. Behöver du se över ventilationen?

Det första tecknet på att ventilationen inte fungerar bra är att man märker av att luften i rummet inte är bra. Det kan vara att man känner av trötthet, huvudvärk och torrhet i hud och slemhinnor. Ofta kommer det smygande, och man reagerar inte förrän man får symtom. Eller så märker man det när man går ut en stund och andas frisk luft, och känner skillnaden. En fungerande ventilation är viktigt för välbefinnandet. Det otacksamma för ventilationen är att när den fungerar som bäst, är det inget man tänker på. Den ska inte låta, det ska bara fungera och du ska inte tänka på vad den gör, utan bara kunna må bra inomhus.

Se över din ventilation och spara energi

Du kanske har gjort en så kallad OVK-besiktning i Stockholm och inte fått den godkänd? Då är det en god idé att anlita specialister på ventilation i Stockholm och få hjälp med det. Samtidigt som det gör inomhusmiljön bättre, sparar du pengar eftersom dålig ventilation också är en energitjuv. Dessutom är det skadligt för själva byggnaden, eftersom dålig ventilation kan ge fuktproblem och mögel. Bra luft är lika viktigt i privatbostäder som på en arbetsplats eller skola. Som privatperson kan du utnyttja ROT-avdraget för installation och inställningar av fläktar. Vänta inte, se över ventilationen nu.

Vad gör egentligen en rörmokare hela dagarna?

14 feb 2021

Trasiga rör, stopp i avlopp och under diskbänken. Vad mer pysslar de med som är utbildade inom VVS? Funderar du på att utbilda dig till rörmokare och vad skulle du i så fall göra på dagarna?

Som rörmokare gör du betydligt fler saker än de akuta, alltså de man hör talas om, när det har gått sönder ett rör eller när det är stopp i avloppet. Nog rycker de ut på den typen av uppdrag några gånger i veckan. Men de större jobben som är det roliga med rörmokaryrket och det som tar mer tid och ger mer pengar är större renoveringsjobb och nybyggen.

För badrums- och köksrenoveringar kan det handla om ytliga jobb som att byta armaturer, blandare och liknande synliga detaljer. Det handlar ofta om att bila för nya rördragningar när badrumsrenovering pågår. Dvs det behöver tas hål i betonggolv för att lägga rören på annan plats, eller för att lägga nya rör där de gamla blivit utdömda. I ett badrum blir det dessutom ofta installation av nya rörledningar och nytt badrumsporslin.

Större jobb för föreningar och fastighetsägare

Som rörmokare jobbar du kanske även på större uppdrag från fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar. Det kan handla om installation eller renovering av avloppssystem, uppgradering av värmesystem eller pannor, varmvattenberedare och liknande.

I större fastigheter är det viktigt att ha koll på sina vattenledningar och veta att rören inte är för dåliga så att de riskerar att gå sönder. En rörfirma kan hjälpa er med besiktning av era rör och reparation vid behov. Läs mer om rörmokare på denna sida: rörex.se

Enkla sätt att förnya ditt kök med liten budget

12 feb 2021

Är det verkligen möjligt att få ett nytt och fräscht kök med bara en liten budget? Självklart! Det finns smarta knep just för detta. Här delar experterna med sig av sina bästa budgettips.

Ett helt nytt kök landar fort på ett par hundratusen. Så vad gör man då om pengarna inte riktigt räcker till? Faktum är att det finns flera relativt enkla saker du kan göra för att uppdatera ditt kök, utan att det behöver kosta skjortan. Lite färg kan till exempel göra underverk för ett gammalt slitet kök. Billigast blir det såklart om du gör jobbet själv.

Har du inte tid, eller lust, att måla luckorna själv? Då kan du alltid lämna in dem till en målare för lackering. Det tar ungefär en vecka, och sedan är köksluckorna som nya. Vill du att stommen ska ha exakt samma kulör som luckorna? Är dina köksskåp ofräscha inuti? En målare kan hjälpa dig att måla, eller sprutmåla, både köksstommarna och insidan av skåpen.

Fler enkla sätt att uppdatera ditt kök

Vill du piffa till ditt nymålade kök lite extra? Investera i nya handtag och beslag. Små detaljer kan nämligen göra stor skillnad. Testa själv, så får du se. Ett annat tips är att måla om kaklet, eller sätta upp kakeldekor. Blev det inte bra kan du alltid byta ut kaklet. Vill du ge ditt kök ytterligare ett lyft? Investera i en burk färg eller några rullar tapet! Gör sedan jobbet själv, så blir inte heller detta så dyrt. Läs mer om målade köksluckor på denna sida: hgruppen.se

Bänkskivan kan hålla i många år

17 jan 2021

När man gör en köksrenovering planerar man noggrant sin inredning. Köket ska hålla i många år så välj saker av kvalité. Köksskåp, lådor och bänkskivor ska alla monteras på rätt sätt.

Valet av bänkskiva kan vara svårt. Det är mycket att tänka över då det är en stor kostnad. Man vill att den ska matcha resten av köket samtidigt som den är hållbar och av god kvalité. Tycker man om att laga mat och lagar mat ofta bör man göra en större investering i bänkskivan.

Man gör inte renoveringar så ofta, så de gånger man gör det kan man, om man har möjlighet, kosta på sig det man faktiskt vill ha. Olika bänkskivor kräver olika mycket underhåll. För att ha en hållbar bänkskiva bör man ta hand om den på lämpligt sätt.

Bänkskivor i olika material

När man väljer bänkskiva ser man snabbt hur många olika material det finns att välja mellan. Allt från sten, trä, laminat, rostfritt och kakel till glas, betong och komposit. När man sedan valt material kommer det mer efter det. Väljer man till exempel trä ska man sedan välja vilket träslag man vill ha.

Otroligt populär nu är att ha bänkskiva i sten, kalksten, marmor och granit. Marmor ser man också ofta. Detta kräver dock mer. Har man den tid det kräver och vill lägga summan det kostar är det ett otroligt snyggt material som får köket att stråla. Vill du veta mer eller skaffa bänkskiva i Göteborg finns det bra företag man kan ta hjälp av.

Att bygga ett drömkök

26 nov 2020

Har det blivit dags för dig att äntligen ta steget och bygga köket du så länge drömt om? Det finns mycket att tänka på vid en köksrenovering, men som tur är finns det hjälp att få.

Köket beskrivs ofta som husets hjärta, och är ett rum vi spenderar mycket tid i. Så självklart vill vi att köket ska kännas som en plats vi gärna vill vara i, och många har en klar bild av hur just deras drömkök ser ut. Kanske vill du ha en köksö där familjen kan samlas och umgås. Eller så drömmer du om den där stora spisen för att kunna ta din matlagning till en ny nivå. Oavsett vad din dröm är så går den att uppfyllas med rätt hjälp.

Hur designar man ett nytt kök?

Det är mycket som ska bestämmas vid design av ett kök. Det ska väljas mellan allt från bänkskivor, luckor, knoppar och handtag och sist men inte minst vitvaror som kyl, frys och spis. Vill du ha skåp eller lådor? Dubbeldörr på kylen eller inte? Det är lätt att känna sig vilse när det finns så många beslut att ta. Även små detaljer kan påverka funktionaliteten i ditt nya kök, så det är viktigt att det blir rätt. Som tur är finns det många företag i Stockholm som specialiserar sig på att just specialdesigna kök. Genom att ta hjälp av ett sådant företag kan du vara säker på att ditt framtida kök är skräddarsytt just för dig. Läs mer om kök på denna webbsida: https://www.kökstockholm.se 

Val och variationer för bänkskivan

20 okt 2020

Har du tänkt byta bänkskiva i ditt kök? Då finns det en hel del att tänka över, eftersom det finns så många olika varianter att välja på. Varje variant har såklart både fördelar och nackdelar.

Det finns många olika material att välja på när det kommer till bänkskivor. Ofta är det frestande att enbart gå på det man tycker är snyggast, men man borde ägna valet lite mer betänketid än så. Alla har sina för- och nackdelar och här måste varje person fundera på vad som är viktigast för en själv. Man bör tänka på hur mycket man kommer använda den. Står man i köket och lagar mat morgon, middag och kväll? Eller äter man oftast ute? Hur mycket tid kan man tänka sig att lägga ned på att ta hand om sin bänkskiva?

Olika material

Bänkskivor kommer i många olika material. Det finns trä, sten, laminat, rostfritt, betong, kakel, glas och komposit. Materialen kommer dessutom i många olika varianter. Väljer man exempelvis en bänkskiva i trä, måste man ju även bestämma vilket träslag man vill ha: ek, bok, ask, valnöt …

Även sten finns i flera varianter, såsom kalksten, marmor och granit. Både kalksten och marmor är ju så snyggt och så hett. Dessa två material är dock ganska känsliga och kan kräva ganska mycket underhåll för att hållas snyggt. Fast har man tid, kan det absolut vara värt det.

Om man istället föredrar stenmaterialet granit, kan man vara glad. Det är slitstarkt och tåligt. En sådan skiva håller oftast en hel livstid. Det kräver inte heller så mycket underhåll. Oftast räcker det att torka med en fuktig trasa och efteråt en torr handduk för att rengöra en sådan skiva. Sedan kommer graniten i en mängd olika färger och utseenden.

Smakar det, så kostar det

Bänkskivor i stenmaterial kan kosta ganska mycket. Rejält mycket, till och med. Behöver man komma ned i pris är istället laminat ett bra alternativ. En bänkskiva i rostfritt kan också vara ganska billig om man köper den i ett standardutförande. Behöver man däremot en specialdesignad rostfri bänkskiva, då kan det bli riktigt dyrt istället. Lite samma gäller för skivor i betong: gjuter man den själv blir det billigt, men låter man någon annan göra det, då blir det dyrt.

Ja, varje material har alltså sina för- och nackdelar. Man får helt enkelt väga in alla dessa – utseende, pris och hållbarhet – när man ska göra sitt val. Läs mer om bänkskivor på denna webbsida: https://femman-natursten.se/

Lyckan är ett nytt kök

14 okt 2020

Vissa projekt tar bara mer tid innan de kommer igång. Ett sådant är köket. Att renovera detta rum ställer till en hel del. Livet blir helt enkelt lite mer komplicerat. Hur löser man det?

Svaret på den frågan är faktiskt hur enkel som helst. Man hyr in en firma som gör hela renoveringen. Själv tar man semester och åker bort ett tag. Genialiskt, eller hur? På så sätt slipper man att krångla med saker som att ha ett tillfälligt kök i källaren. Kyl och frys i vardagsrummet. En vattenkokare för att lösa morgonkaffet. Att äta framför tv:n. Ja det sista kanske man gör ändå, men i alla fall. Det är inte lika mysigt när man måste.

Hur går man tillväga?

Planering, planering och åter planering. Man vill få med allt så att det inte tillstöter något mitt i renoveringen som man inte tänkt på. Man kan börja med det stora. Vilket material ska väggarna vara av? Vilka färger vill man ha? Ska det vara golvvärme?

Andra saker som kan tyckas vara självklara behöver kommas överens om. En stor sak är givetvis köksluckor och skåp. Vilket material ska de vara? Vilka bänkskivor passar bäst? Hur ska kranar och diskho se ut? Vill man ha kvar det gamla kylskåpet och frysen eller vill man kanske sätta in något hypermodernt? Vad sägs om en ismaskin i kylskåpets dörr?

När planeringen är klar

Nu är det dags att hitta en entreprenör som ska göra jobbet. Har man vänner eller bekanta som anlitat företag för renovering? Fråga och se vilka erfarenheter de har. Man kan även söka på nätet. Sök exempelvis på köksrenovering i Uppsala. När man hittat intressanta företag, skicka en förfrågan och se vad de har för möjligheter och inte minst vad det skulle kosta.

Har de möjlighet att tillsammans med andra företag göra hela jobbet, från att dra el till att fixa rör samt allt annat? Det underlättar väsentligt då allt, både tjänster och produkter, kan komma på samma räkning. Det innebär även att man själv inte behöver koordinera arbetet utan kan lämna bort allt ansvar. Ta även reda på när renoveringen kommer att vara klar samt om de städar upp allt material som blir över från eventuell rivning.

När allt är överenskommet med entreprenören är det bara att, när tiden är inne, packa väskorna. Ta semester och verkligen njuta av att vara ledig för att sedan komma hem till ett sprillans nytt kök.

De viktiga anslutningarna

24 aug 2020

Vatten och avlopp är något som behövs i alla bostäder. Men vad ska man tänka på när man installerar v/a? Kan man få hjälp och råd av någon? Vad krävs om man vill börja jobba inom vatten och avlopp?

Elektricitet, vatten och avlopp och är det som behövs för att en bostad ska fungera. Men det är också tre funktioner som kan skapa mycket skador. Därför ska man aldrig ge sig på att installera detta själv, om man inte vet vad man gör. Vissa installationer får man inte heller göra själv. Det handlar om säkerheten för de som vistas i huset. Men även försäkringsbolagen kräver att det är en auktoriserad installatör som ska ha gjort installationerna för att eventuella skador ska ersättas. Samlar man dem alla tre, som i våtrum, så ska man absolut endast låta någon auktoriserad sköta installationerna. Elektricitet ihop med vatten kan till och med ha en dödlig utgång. Vatten och avlopp i sig innebär mest skador på egendom. Men det kan i gengäld bli skador som inkluderar merparten av bostaden, och som kan kosta hundratusentals kronor. Skulle skadorna bero på en rörmokares felaktiga arbetsinsats eller någon olycka, så slipper man i det fallet stå för kostnaderna. Om man har en försäkring vill säga.

Råd och hjälp

De flesta använder sig av rörmokare vid installation och reparation av vatten och avlopp. Men även om man tar den hjälpen så kan det finnas tillfällen när man också behöver få råd. När man bestämt sig för att exempelvis flytta ett badrum eller ändra om i köket så finns det saker att tänka på. Om avlopp och vatten ligger tokigt till så kan det bli en mycket dyr och besvärlig flytt. Det är ju viktigt att det blir ett fall som går åt rätt håll. Kanske innebär det också att rör behöver dras i golv eller väggar på sin väg dit. Det kan innebära att det inte bara blir ett rum som kräver renovering utan flera.

Utbildning för arbete

Rörmokare är ett av hantverksyrkena där man efter utbildning får ett yrkesbevis. Är det ett yrke man vill satsa på så finns det gymnasielinjer, men även på vuxenskolor. Det är därför möjligt att ändra bana på äldre dar och skola om sig. Eftersom man behöver ett yrkesbevis så är det inget arbete man kan ta utan en korrekt skolgång. Men när den väl är klart så har man ett bra jobb. Det behövs alltid rörmokare i samhället. Läs mer om hur du kan få hjälp av en rörmokare på denna sida: https://www.rörmokaregöteborg.biz

Planera köksrenovering i god tid

1 aug 2020

Funderar ni på att renovera köket? Köket är ett av de viktigaste rummen i ett hem och att renovera köket innebär ofta en hög kostnad. Men det finns saker man kan göra för att påverka priset.

En köksrenovering är ofta en stor investering. Just därför är det extra viktigt att slutresultatet verkligen blir som man förväntat sig. Att noggrant planera i förväg är därför viktigt. Precis som vid en badrumsrenovering är det bra om man gör upp en budget över hur mycket det får kosta. Det är annars lätt att kostnaderna springer iväg om man förälskar sig i handmålat kakel, stenskivor och värstingspisar och kylskåp. Men man kan också välja att lägga lite mer pengar på drömspisen och kompensera det med att istället välja lite enklare och billigare kakel eller skåpsluckor.

Snåla inte med lampor och elkontakter

Det finns en hel del viktiga och praktiska saker i ett kök som man bör tänka på inför en köksrenovering. Som exempelvis placering av elkontakter. Ofta behöver man fler elkontakter än man tror. Fundera därför lite extra över vilka slags köksapparater som används i köket. Även köksbelysningen är viktig. Se till att ordna ett bra riktat arbetsljus över arbetsbänkar men även ett allmänljus och mysbelysning behövs. Elkontakter och lysknappar är kanske inte det snyggaste men även dessa finns att få i olika stilar som inte sticker ut lika mycket.

Dold och öppen förvaring

Förvaring är viktig i ett kök och det kan man sällan ha för mycket av. Att blanda dold och öppen förvaring är både praktiskt och snyggt. Saker man inte vill ska synas placeras i skåp medan fina koppar och sådant som man dagligen använder får stå väl synliga på hyllor där de är lätta att nå. Har man gott om plats i sitt kök kan man även fundera på att bygga ett riktigt skafferi. Tänk även på var de viktiga kryddorna ska förvaras. De ska vara lätta att nå när man står vid spisen men de tål inte värme eller ljus och ska därför inte placeras i ett fläktskåp. Har man tänkt att anlita hantverkare till sin köksrenovering kan man utnyttja deras kunskap även i planeringen. De har ofta stor erfarenhet och har sett många kök i sina dagar. De brukar vara generösa med att dela med sig av praktiska lösningar och förslag. Vill man så kan de vara med redan från dag ett och planera köket efter de önskemål och krav man har. Är du intresserad på att renovera köket så tipsar vi denna hemsida: https://www.koksrenoveringstockholm.nu/

Visionen om drömköket kan bli verklighet

30 jul 2020

Ett kök ska gärna vara stort, fräscht och välkomnande. Ett rymligt kök med mycket yta ger möjlighet för storkok, middagsbjudningar och nyrenoverade kök höjer även värdet på din bostad.

För många människor är köket verkligen hemmets hjärta. Det är där livet pulserar, magin sker och familjen samlas åtminstone en gång om dagen. Dessutom är man helt och hållet beroende av något slags kök för att leva någorlunda normalt i sin bostad. Man behöver en plats att både förvara och laga sin mat. Men för en del är köket så mycket mer än bara en rum för att konservera och förtära födan som krävs för att överleva. Många har en sentimental relation till sitt kök och en vision om hur sitt absoluta drömkök ska se ut. Det är klart att på ett fundamentalt plan hade man klarat sig på en kyl, frys och en liten kokvrå. Men varför skulle man nöja sig med det när man kan få så mycket mer?

Har du ännu inte hittat rätt kök?

Ditt hem kanske inte har nått all sin kökspotential, utan du drömmer fortfarande om det kök du skulle kunna ha. Kanske har du vandrat omkring i korridorerna på Ikea, Bauhaus eller Kvik och har fortfarande kammat noll. De kanske har ungefär vad du vill ha, men inte riktigt. Med all rätt så vill du inte nöja dig med nästan.

Du vill förstås ha ett kök med mycket ytor där du kan arbeta med storkok för hela familjen. Tänk också på de härliga middagsbjudningar som ett stort och välutrustat kök möjliggör. Ett kök som får dina gäster att utbrista “wow!” så fort de kommer över tröskeln.

Höj värdet på din bostad med nytt kök

Det är inte heller att förakta att ett nyrenoverat kök kan innebära en stor investering för dig och din bostad. Med ett alldeles nyrenoverat och modernt kök kommer värdet på din bostad att stiga rejält. Om du en dag väljer att sälja din bostad kommer du med andra ord att ha stor nytta av att du skaffade det där nya köket.

Men framför allt ska du passa på att njuta här och nu av ditt kök. Även om du inte ännu lagar mat i ditt drömmars kök kan du fortsätta se visionerna framför dig. När du kokar din pasta på spisen eller kavlar ut degen på diskbänken - föreställ dig hur mycket mer du kan göra med ett nytt kök! Läs mer om köksrenovering på denna sida: https://www.kököstersund.se

Anpassa köket till planlösningen

11 jul 2020

En köksrenovering kan kosta mycket om du inte budgeterar rätt eller inte anlitar skickliga hantverkare. Som ägare är dessa två faktorer väsentliga inför en kommande köksrenovering.

Köket anses likt badrummet vara ett av husets viktigaste och mest använda rum. Köket används inte bara för matlagning utan är en plats där familj och vänner samlas; en plats som ger trivsel, har hög mysfaktor och brukar uppskattas av alla. Just därför är kraven på hur köket ska se ut väldigt höga. Står du inför en köksrenovering så finns det gott om heta tips du kan läsa om på på nätet. Ett gott råd är att börja med att titta på husets planlösning. Hur ser den ut? Vilka andra rum ligger precis intill? Vad krävs det för att göra om köket? Behöver en vägg slås ut eller räcker det att måla om för att få till det resultat du önskar? En renovering kräver fantasi men ska även anpassas till fastighetens arkitektur. När det kommer till design och inredningslösningar är det alltid bra att följa hemmets övriga interiör.

Se över budgeten innan du gör planer

En köksrenovering kan kosta många tusenlappar beroende på utvald design, möbler, vitvaror och det allmänna renoveringsbehovet. Handlar det enbart om ett mindre renoveringsprojekt behöver inte notan bli förskräckligt hög, men ska det rivas, byggas om och köpas ny utrustning så kan det svida till i plånboken. Vad är lösningen? Kolla noggrant igenom familjens finanser innan du ens börjar välja design och göra upp planer. Vad har du råd med? Få reda på det svaret, helst i siffror, och anpassa hela renoveringsprocessen därefter. På det sättet blir det inga obehagliga överraskningar när fakturan kommer.

Anlita skickliga hantverkare

En renovering kräver förutom bra planering även skickliga hantverkare. De ska vara flexibla, lyhörda och erfarna. De ska kunna utföra många olika arbetsmoment som som projektet kräver för att du som kund ska kunna få ditt drömkök. Som tur är finns det gott om olika företag som erbjuder tjänster inom renovering, vars skicklighet och kreativitet kommer att tillföra värde både för dig och ditt framtida kök. Innan du anlitar ett företag, se alltid till att få en slutgiltig offer t för jobbet. Kontrollera att alla delmoment är inkluderade i förslaget och att de är beskrivna på rätt sätt. Seriösa företag gör alltid ett husbesök innan de räknar ut kostnaderna. Med andra ord, ta alla nätbaserade offerter med en nypa salt. Läs mer om köksrenovering på denna hemsida: https://www.köksrenoveringstockholm.com

Vad ska man tänka på när man väljer färg?

7 jul 2020

Dags att måla om fasaden? Eller kanske förnya bostaden invändigt med färg? Rätt kulör kan göra stor skillnad, men det finns en hel del förarbete att göra innan man kan gå loss med färgen.

Färg är ett förhållandevis enkelt och billigt sätt att förnya sitt hem invändigt. Fast om slutresultatet ska bli bra krävs det en hel del förarbete. Väggar ska torkas av, hål och sprickor ska spacklas igen och slipas. Uttag och lysknappar ska helst skruvas bort eller i alla fall tejpas. Kanter och lister ska även de tejpas så att man inte målar utanför. Golvet ska också täckas med papp ifall att man skulle råka spilla färg. Desto roligare men kanske svårare är valet av kulör. Det är ofta svårt att endast med ett litet färgprov föreställa sig hur kulören påverkar rummet. Men det finns hjälpmedel som appar för mobilen eller så kan man måla på en större bit kartong och sedan flytta runt den för att se hur ljuset påverkar färgen.

Färgens glanshetsgrad påverkar också kulören och rummet

Det är inte bara rätt kulör man ska välja. Färg finns även i olika glanshetsgrad. De senaste åren har det exempelvis varit extra populärt med matt väggfärg. Nackdelen med matt färg är att den lätt får repor eller blir glansig om man exempelvis skulle vill torka bort en fläck. Därför är det inte särskilt praktiskt med en matt färg i kök eller om man har barn. Att även kombinera olika färger och kanske även våga måla taket i en annan kulör än vitt kan göra underverk på ett rum. De olika kombinationerna som man kan förändra ett rum med är näst intill oändliga och det är bara fantasin som sätter begränsningar. Men att även hitta harmoni i färg och kulör är viktigt.

En professionell målare vet hur färgen påverkas av olika slags ljus

I stället för att måla själv kan man ta hjälp av en professionell målerifirma. Då slipper man det tråkiga förarbetet och själva slutresultatet blir garanterat bättre. En professionell målare vet också hur kulörer påverkas av olika slags ljus och väderstreck och kan enkelt guida och hjälpa till i valet av passande kulörer. När man väljer målerifirma är det bra att ta någon med många nöjda kunder och nöjd-kundgaranti. Tänk alltså inte bara på pris. Fråga gärna runt bland vänner och bekanta om de har en målare att rekommendera.

Lacka det som börjar flacka

24 jun 2020

Är det dags att ge köket ett lyft? Ett enkelt sätt att förnya och fräscha upp matlagningsutrymmet är att lacka om köksluckorna. Det kan även vara fördelaktigt inför försäljning av bostaden.

Det finns företag som lackar om både köksluckor, fronter och dörrar, vilket i jämförelse med en total köksrenovering är ett mer prisvärt alternativ. Det finns flera anledningar till varför man skulle kunna tänkas vilja lacka om delar av köksinredningen. Dels kan den ibland vara sliten, flagor av färg kan ha lossnat och repor kan genom årens lopp ha uppkommit. Men ibland tröttnar man helt enkelt på det man har, särskilt om man tillbringat många år, månader, dagar och timmar i det där köket. Det är helt okej – och lätt åtgärdat.

Skapa ett unikt kök

Att lackera om köksluckor, gamla som nya, är också ett fiffigt sätt att göra köket unikt. Välj en kulör som inte finns i den köksserie som luckorna är en del av, och du har någonting som ingen annan har. Detsamma gäller förstås om man flyttar in i ett gammalt kök, som har några år på nacken. Initialt kanske man känner att det är dags att byta ut inredningen, men ofta är det faktiskt inte nödvändigt att riva ut allt. Att bara lacka om luckorna är dock ett alternativ som många kanske inte tänker finns. I takt med att fler och fler människor börjar anamma ett miljötänk är det dock troligt att detta kan komma att ändras framöver.

Renovera med försiktighet

Många har bråttom med att slänga ut allt det gamla när de köpt en ny bostad. Kanske för att de är ivriga på att göra huset eller lägenheten till sin egen. Det finns dock flera skäl till att vara försiktig med det, särskilt om vi pratar om bostäder med anor, kanske byggda kring sekelskiftet. Om man en gång har rivit ut det gamla och suddat bort delar av husets historia så går det aldrig att återskapa det igen. Vad man kan göra är att istället renovera småskaligt och smakfullt. Det kan handla om att byta ut dörrknoppar, slipa köksbänken eller måla om de gamla köksluckorna. I fall med gamla hus eller lägenheter kan det faktiskt vara mer fördelaktigt att i så stor grad som möjligt bevara det gamla, när det är dags att sälja bostaden. Sprillans nya, topprenoverade kök är alltså inte alltid önskvärt. Se därför över alternativen till att byta ut hela köket. Det tjänar du på.

Välj rätt bänkskiva till köket

11 jun 2020

Är ni mitt uppe i en köksrenovering och funderar på vilken bänkskiva ni ska ha? Bänkskivan är lite som kronan på verket och valen är många då det gäller utseende, hållbarhet och prisklass.

En ny bänkskiva kan göra underverk och kan även få ett gammalt kök att kännas som nytt igen. Valet av bänkskiva är både viktigt och svårt men det finns några faktorer som kan underlätta. Börja med att fundera över hur skivan ska användas och om den ska fungera som arbetsbänk eller endast som avlastningsyta. Kommer det att lagas mycket mat i köket flera dagar i veckan eller ska skivan mer fungera som en snygg inredningsdetalj? Andra saker att tänka på är om det är viktigt att den tål värme och spill. Även hållbarhet, färg, tjocklek och längd kan vara viktiga saker att ta ställning till. Det finns flera olika material att välja mellan då man letar ny bänkskiva, såsom till exempel massivträ, rostfritt stål, laminat, betong och sten.

Välj en vacker stenskiva

Alla material har sina för- och nackdelar då det gäller underhåll och hållbarhet, utseende och storlek etc. Laminat och massivträ har länge varit vanliga material i våra kök men på senare år har stenskivan blivit allt mer populär. Dekton, silestone, granit, marmor, kalksten är några exempel på stenskivor. En av de stora fördelarna med en stenskiva förutom att den är vacker är att den är väldigt hållbar bara man sköter den som man ska. Vissa stenskivor är billigare än andra men priset beror även på hur tjock skivan ska vara.

Slitstarkt och tåligt material

Vill man ha en bänkskiva av sten så bör man vända sig till ett företag specialiserat på just detta. Deras stenhuggare kan enkelt måttanpassa skivan så att den passar precis - de kommer hem och mäter så att det blir rätt och hjälper sedan också till att montera skivan. Ett företag specialiserat på stenskivor kan även ge råd om val av sten då vissa stensorter är mer ömtåliga än andra. Både kalksten och marmor är porösa och mjuka stenar och är därför mer känsliga för spill och vätskor som kaffe och rödvin men även citron och andra syror. Vill man ha en stenskiva som tål mycket ska man välja silestone, granit eller dekton. De klarar alla både spill och värme bra men kan som alla stenskivor skadas om man skär direkt på dem. Använd därför alltid en skärbräda.

← Äldre inlägg