Allt om kök

Blogg

Tips när du ska anlita hantverkare till köksrenovering

25 aug 2019

Har det blivit dags att genomföra en köksrenovering är det nödvändigt att anlita hantverkare för den som inte har tid eller kunskaper att genomföra jobbet själv. Oavsett om man bor i en storstad som Stockholm, en mellanstor stad som Örebro eller på en liten ort finns det flera bra tips att tänka på när man ska anlita hantverkare. Två av dessa är attalltid vara ute i god tid samt att jämföra priser mellan olika firmor innan man bestämmer sig.

En nyrenoverat kök

Vilka hantverkare behövs?

Stockholm, Örebro eller en liten by på vischan. Oavsett var du bor behöver du först och främst fundera över vad du kan göra själv och till vad du kommer behöva hantverkare. Elektriker och rörmokare kommer troligtvis behövas oavsett, för att genomföra sådant man som privatperson inte får göra själv. Behöver du hjälp med samtliga moment i din köksrenovering kan du även behöva hjälp från målare, golvläggare och snickare.

Hur ser utbudet ut?

Nästa steg för den som behöver anlita hantverkare till sin köksrenovering är att se över utbudet i den stad man bor. Örebro kanske har massvis med elektriker, snickare och rörmokare medans det utbudet är betydligt mindre i småstäderna. För den som bor i Stockholm eller en annan storstad finns mycket att välja mellan och det är därför bra att jämföra några olika firmor innan man bestämmer sig för att anlita någon.

Var ute i god tid

En köksrenovering innefattar många moment och det är viktigt att vara ute i god tid när man kontaktar dom olika hantverkarna man behöver anlita. Är man ute i sista sekund finns en risk att bygget stannar upp på grund av långa väntetider. Planera ordentligt och kontakta elektriker, rörmokare och eventuell snickare i god tid i förväg. Tänk även på att du kan söka offerter från andra städer än där du bor. Om du exempelvis bor i Örebro kan offerter tas in även från företag i Karlskoga och Eskilstuna.

Jämför priser

Ett sista tips när man ska anlita hantverkare till en köksrenovering är att be om offerter. Priserna kan skilja sig mellan olika firmor och för att känna sig säker på att man betalar ett rimligt pris kan man enkelt jämföra offerter från några olika aktörer. Passa även på att kontrollera att firmorna som är av intresse är registrerade för F-skatt, och be om referenser för att se om tidigare kunder varit nöjda efter utfört arbete eller inte.

Att renovera köket är ett projekt som kostar både tid och pengar. Behöver man hjälp i form av hantverkare av olika slag blir priset naturligtvis högre men man sparar istället tid. För vissa moment är det nödvändigt att ta professionell hjälp, så som vid dragning av el och vattenledningar och det är alltid bra att jämföra olika firmor innan man anlitar någon.

Förverkliga ditt drömkök!

6 apr 2019

Har du ett drömkök? Kanske ett kök som helt går i rosa? Det går att förverkliga även en sådan dröm. Allt är möjligt, även om vissa drömmar tar lite längre tid att förverkliga. Det svåra kan vara att få tag i just den färg eller nyans som du önskar i ditt rosa kök. Eller så kanske du drömmer om ett helt gult kök? Brunt? Blått? Svart? Hittar du rätta hantverkare kan du måla om hela köksinredningen i just den färg som du önskar. Det viktiga är hantverkarna, de måste vara av det rätta virket. Om du har turen att hitta just sådana hantverkare som är flexibla, servicevänliga och beredda på att göra dig som kund, nöjd, kommer det att gå att förverkliga din dröm om ett kök som just du önskar dig.

Så hittar du rätta hantverkare

Om du inte redan nu känner till några hantverkare av det rätta virket, kan du alltid fråga släkt och vänner. Känner de kanske till någon duktig hantverkare? Om inte kan du googla "köksmontör" och sedan "Stockholm", till exempel, om det är så att det är just i Stockholm som du behöver en köksmontör. Annars skriver du in den ort där du behöver en köksmontör. Sedan bör du få flera förslag av Google om köksmontörer som arbetar just där du har frågat efter det. Efter det är det bara att ta kontakt och be om offert och referenser. Efter det är det lätt att välja den som är bäst.

Kontrollera referenser

Har man en gång fått referenser av ett företag bör man kontrollera dem. Annars är det ju ingen idé med att få dem om man inte kontrollerar dem. Referenserna säger faktiskt en hel del om företaget; har de många nöjda kunder? Är de servicevänliga? Är de flexibla? Kan de ändra sig om det blir misstag eller fel? På så sätt får du, som kund en uppfattning om hur de arbetar.

Välj en som är erfaren och varit med länge

När man ska välja hantverkare är det ett gott tecken om det är en firma som har funnits i många år. Dels har de gott om erfarenhet och kan komma med bra lösningar på olika problem. Dels lär de ha många nöjda kunder, då de har överlevt på en tuff marknad. Man kan inte driva ett företag om man inte gör ett bra jobb år efter år. Förr eller senare går man i konkurs om man inte levererar ett bra arbete.

Viktigt med en återkommande OVK

18 mar 2019

Det är viktigt med en återkommande Obligatorisk Ventil Kontroll (OVK) som säkerställer att köket hålls rent och fräscht. Om man inte gör en sådan är risken stor att köksfläkten blir flottig och äcklig och att luften inte sugs ut ordentligt. Att inte ha en ordentlig och syrerik luft och en ventialtion som ser till att de boende har det gör att inomhusluften kan klassas som otjänlig och ger skador och sjukdomar för dem som bor där. Det vill ingen ha och därför är det viktigt som fastighets- och villaägare att göra en regelbunden OVK.

Alla BRF:er och allmänna fastigheter måste göra OVK

På alla offentliga platser och skolor, förskolor och bostadsrätter är man enligt lag skyldig att göra OVK:er. Även vanliga villaägare är egentligen skyldig att göra OVK:er, men det är ingen som kommer för att kontrollera om en OVK är gjord i en privatägd villa. Däremot är de kommunala myndigheterna skydiga enligt lag att kontrollera att en OVK är gjord i alla offentliga byggnader där människor ska vistas under dagarna. En OVK fastställer nämligen att luften är tjänlig och är tillräckligt bra för dem som vistas i byggnaderna.

Man kan alita ett privat företag som gör OVK

Är man till exempel en fastighetsansvarig kan man anlita ett privat företag som kommer och gör en OVK-besiktning i Stockholm, om det är i Stockholm som man behöver en sådan. Det måste inte vara från kommunen som de kommer ut och gör en OVK. Det uppdraget kan egentligen vem som helst göra, men det är alltid kommunen som är skyldig att säkerställa att en OVK görs vart tredje år, eller vart sjätte år om man har en FX/FTX-ventil som är mer effektiva än de autmatiska ventiler som enbart har ett undersug. En FX/FTX-ventil har en egen motor som både värmer, eller kyler ner luften som sugs in av motorn och som aktivt ser till att ventilerna suger ut inomhusluften. En sådan ventil är både mer effektiv men även kostnadsbesparande på det sättet att man kan sänka uppvärmningskostnaderna då luften värms upp och bevarar inomhusvärmen på annat sätt än andra ventiler.

Det händer om man inte gör en OVK

Om man inte har tillräckligt effektiva ventiler kan huset drabbas av fukt, dålig lukt och luft som är dålig på alla sätt och vis. Människorna riskerar att bli sjuka, drababs av astma och andra luftvägssjukdomar. Huset kan drabbas av fukt och mögel och klassas som obeoeligt.

Så ser vårens inredningstrender ut

4 mar 2019

Vårens inredningstrender har ganska många likheter med förra årets inredningstrend. Det färgglada har bestått och fortsätter vara populärt även i år. Den allra tydligaste trenden som vi ser är att 1990-talet är tillbaka. Det innebär bland annat:

1) Svampmålade väggar

Någon som minns de svampmålade väggarna och möblerna som var målade med svamp? Det gjorde att färgen blev levande och marmorerad. Det gav ytan en livaktig nyans. Det blev ingen död vägg, utan gav ett levande intryck. Dessutom ser vi även att den omtyckta rosa färgen består i inredningen. Här ser vi, på bilden en rosa färg som går mot grått och som harmonierar mycket väl med den grå inredningen, dessutom med en svampmålad vägg som på bilden.

2) Rökigt glas

Vi ser också en tillbakagång till 90-talet med rökiga glas. Iittala har ett lyckat samarbete på nytt med designern James Morris och rökiga glas. Överhuvudtaget ser vi mycket glas i inredningarna i år. Här handlar det om bordsskivor i glas och annan inredning av glas. Dessutom ser vi bord i asymmetriska former.

3) Gul inredning

Det färgglada i inredning har bestått från senaste år in i detta år. Vi ser en hel del av gult i inredning, både det ljusare gula och det färggranna gula i inredning. Gult är en så positiv färg. Det är nästan omöjligt att vara deppig i en gul inredning. Och årets inredning frossar mer eller mindre i gult. Gult är snyggt att kombinera med grönt, blått och även mot grått. Så kombinera på!

4) Marmor

Marmor fortsätter att vara en populär stensort och vi ser det en hel del i köksinredning, som arbetsbänk, eller som inredning av väggar och golv. I badrum ser vi också marmor som huvudsakligt inslag. Vi ser både badkar i marmor och väggar klädda i marmor. Vi ser även badkar som är gjorda i marmor.

Att beställa måttanpassade köksluckor

Den som vill ha specialanpassade köksluckor eller skåp, kan måttbeställa sådana som passar perfekt in i det slags kök som man har. Har man till exempel ett äldre kök och vill förnya endast köksluckorna kan man det, utan att behöva kosta på en dyrbar renovering av hela köket. Om man byter ut köksluckorna får man en sådan renovering som inte är så omfattande, stor eller dyr. Då kan man begränsa renoveringen till en mindre sådan, om man vill. Ibland vill man bara göra en liten och snabb renovering av sitt kök, då kanske det räcker med att bara byta ut köksluckorna. Läs mer om detta på: https://www.måttbeställdaköksluckor.nu.

Är bergvärme rätt för dig?

11 feb 2019

Bergvärme ligger i tiden, vilket märks inte minst i Stockholm, där allt fler hushåll låter borra så kallade energibrunnar för utvinning av bergvärme. Bergvärme är ett sätt att utvinna den solenergi som lagras i berget och omvandla den till värme som förs vidare till husets värmesystem. Ett bra system för bergvärme kan rejält sänka ett hushålls energikostnader, i vissa fall med så mycket som 80%.

Det kräver dock att du väljer rätt system, att det dimensioneras och anpassas optimalt för att passa huset, samt att din tomt har rätt förutsättningar, vilket innebär att det inte får vara för långt ner till berggrunden, samt att själva berget är av rätt kvalitet för att effektivt lagra solenergi. Kostnaden för installationen, som oftast är mycket hög, måste ställas mot den energibesparing som kan göras, och det är inte alltid motiverat att installera bergvärme.

Hur fungerar bergvärme?

Under sommaren skiner solen starkt och nära, vilket får berggrunden att långsamt värmas upp. Värmen kryper längre och längre ner i berggrunden, där den sedan lagras under vintermånaderna. Temperaturen i berget är under vintern ungefär 5-6°, och denna värme är vad som utvinns av en  en bergvärmepump och förs upp till huset.

Men hur värmer man upp ett hus genom den lilla mängd värme som tas upp med en bergvärmepump? Jo, värmen som tas upp, med hjälp av en slang som går ner i borrhålet, leds till den bergvärmepump som finns installerad i huset och är kopplad till husets vattenburna värmesystem. När värmen leds in i pumpen överförs värmen till en värmeväxlare, som genom en snillrik process ”förstärker” värmen och överför den till värmesystemet. Det gör att pumpen under hela vinterhalvåret klarar att försörja husets energibehov. Berget blir dock till slut ”urladdat” och behöver fylla på med ny solenergi, så lagom till sommaren behöver bergvärmen kompletteras med till exempel direktel eller solceller.

Tala med Energirådgivaren på kommunen

Om du är osäker på om bergvärme skulle vara en bra energikälla för ditt hus, kan du tala med Energi- och klimatrådgivningen på Stockholms kommun. Det är en kostnadsfri tjänst som finns till för alla medborgare, där du kan få råd om hur du sänker dina energikostnader, byta ut ditt hus uppvärmningssystem och så vidare. Utifrån var i Stockholm du bor kan du där få expertråd kring vad som skulle vara det bästa värmesystemet för ditt hus. Det kan mycket väl vara bergvärme, men det kan också vara till exempel fjärrvärme eller någon annan energiform.

Var påläst och kritisk

Att följa med trenden och borra för bergvärme bara för att det råkar vara det hetaste just nu är ingen god idé. Bergvärme kan fungera fantastiskt bra, men det kan också bli ofantligt dyrt utan att egentligen innebära så mycket lägre energikostnader. Ett system ska kunna betala sig inom ett rimligt antal år, så det gäller att räkna, och dessutom att tänka själv.

Det finns många aktörer på bergvärmemarknaden. Många är duktiga och seriösa, men det finns också företag som bara erbjuder snabba, generiska lösningar som kanske inte alls är det bästa för ditt hus. En bra bergvärmespecialist kommer ut till ditt hus, inspekterar tomten och ditt hus och gör en rättvis bedömning av hur väl bergvärme skulle fungera, och vad det skulle kosta att installera. Det är också alltid bra att ha läst på innan så att du verkligen kan begreppen och kan följa med iresonemangen, annars är det lätt att bli bortkollrad bland all terminologi.

Bra bergvärme i Stockholm

Bergvärme är dyrt, en det kan bli en fantastisk lösning för ditt hus, och om förutsättningarna finns och du anlitar en bra specialist på bergvärme i Stockholm kan du sänka dina energikostnader med så mycket som 80%. Men det gäller då att du förbereder dig noga och anlitar rätt företag för uppdraget.

Renovera köket - göra själv eller anlita byggfirma?

20 dec 2018

Att renovera köket är att ge både sin bostad och sig själv en rejäl vitaminboost, något som kanske kan passa bra så här års när det blir mörkare och kallare för varje dag och man mer och mer uppskattar att samlas i köket och njuta av härliga grytor och samkväm. Om trädgården och altanen är vårens och sommarens skådeplatser så är köket definitivt ett av de viktigare rummen under de mörkare delarna av året.

Det kostar en hel del att renovera ett kök, och tvärtemot vad många tror utgörs den största delen av kostnaderna av material. Det är stommar, luckor, nya vitvaror och så vidare som kostar, mer än själva arbetet. Faktum är att det för en professionell byggfirma i Stockholm går riktigt fort att bygga ett nytt kök, i synnerhet om det är köpt och levererat när firman anländer. Vill man däremot lyxa till det med ett platsbyggt kök kostar det så klart mer att anlita en byggfirma, men då blir ju å andra sidan materialkostnaderna lägre.

Gör inte el och VVS själv

För att knyta an till frågan i rubriken; bör man alltid överlåta jobbet med att renovera köket till en professionell byggfirma, eller kan det vara värt att göra en del av jobbet själv? Svaret är att det kan så klart gå att spara in några tusenlappar på att till exempel bygga stommar eller sätta kakel själv, men om det är värt det är en fråga om hur mycket tid man vill lägga ner på att synkronisera jobbet med andra hantverkare. Vi vill bestämt avråda från att göra VVS-arbetet själv vid en köksrenovering, och att dra el själv är förbjudet, du måste alltid an lita en behörig elinstallatör för at till exempel installera armaturer och dra el till fasta uttag.

Skriv på en totalentreprenad med en byggfirma

Om man i stället anlitar en byggfirma i Stockholm kan man skriva kontrakt på en totalentreprenad för renoveringen, något som gör projektet både billigt och samtidigt oerhört smidigt. En totalentreprenad innebär att byggfirman tar hand om alla delar av renoveringen, inklusive VVS, el och måleri. För dig som kund blir detta ett väldigt lätt sätt att få en överskådlig bild av projektet med avseende på tid och kostnader. Entreprenören har vid totalentreprenad antingen egna anställda hantverkare inom alla områden eller kontakter med underleverantörer som kan göra jobbet billigare åt dem. Denna typ av tjänster och gentjänster är mycket vanliga inom bygg och renovering i Stockholm och något som i slutändan ofta är smidigt och blir billigare.

Enklare, smidigare, säkrare

När det gäller kök är det vanligt i Stockholm att anlita en och samma byggfirma för hela jobbet. Det gör att arbete kan planeras betydligt enklare och tar kortare tid. Firman kan lättare ge en uppskattning av kostnaderna i förväg och ofta till och med kunna erbjuda ett fast pris, vilket ju alltid uppskattas av kunden.

Naturligtvis kan man i ett kontrakt på en köksrenovering alltid skriva in att en del av jobbet ska utföras av kunden själv. Kanske vill du montera stommar och luckor, eller måla eller tapetsera köket när det nästan är klart. Alla sätt är möjliga, men om du tjänar på att göra sådan mindre delar av jobbet själv är inte helt säkert.

Anlita en byggfirma i Stockholm

Man kan och får inte klara allt själv vid en köksrenovering, utan man måste alltid anlita proffs för vissa delar av jobbet. Det gör att eftersom det finns så många professionella byggfirmor i Stockholm som erbjuder totalentreprenad på köksrenoveringar så är det inte mycket dyrare att låta dem göra hela jobbet än att utföra delar av det själv. Satsa i stället på att själv göra fint i resten av bostaden och överlåt köket till proffsen. Ett välbyggt, säkert och snyggt kök är en investering i bostaden, något som definitivt höjer dess värde samtidigt som det erbjuder en naturlig plats att mötas njuta och umgås i vintermörkret.

Läs mer om vad en byggfirma kan erbjuda här: https://www.byggfirmastockholm.biz.

Vill du ha en bänkskiva i sten?

13 dec 2018

Här ser du ett exempel på hur en stenskiva kan fungera som en bänkskiva i köket. Detta är en ljus stenskiva av kompositsten. Just kompositskivor är bland de mest hållbara stenskivor som man kan tänka sig och passar jsut därför otroligt bra i köket. Väljer du kompositsten till din bänkskiva i köket kan du få den hur ljus eller mörk som du önskar den. Du får den i valfri färg och nyans. Svårare är det med stenskivor som är gjord i marmor eller i granit. Du kan inte beställa dem i de färger som du kan med kompositstenskivor. Däremot kan du beställa dem antingen i ljusa eller mörkare nyanser. På samma sätt kan du beställa granitskivor antingen i ljusa eller mörka nyanser, allt från mörkgrått till ljusgrått och i nyans med rosa. Här kan du läsa mer om olika bänkskivor Stockholm.

Skillnad mellan olika bänkskivor

En eller annant elelr flera bänkskivor är nödvändiga i kök. För att kunna göra maten krävs det att man har avlastningsytor, där man kan skära bröd, kött eller grönsaker. Man behöver kunna ställa ifrån sig heta kastruller och stekpannor. Kanske man behöver ställa ifrån sig disk och annat som man inte vet vart man ska sätta det. Därför krävs många avställnignsytor; arbetsbänkar i köket. Är det svårt att bestämma sig för vilken slags stenmaterial du ska välja? Vi går igenom de vanligaste stensorterna här.

Marmor

Marmor är det klassiska materialet. Ett av de äldsta material som vi känner till. Redan romarna i Romarriket använde sig av marmor till sina termer (badhus) och är ett otroligt populärt byggmaterial. I svenska hem, var det särskilt popul'rt under 1980-talet, men blev ute sedan vi lämnade 80-talet bakom oss.

Kompositskivor

KOmposit är inget stenmaterial, utan består av flera olika slags stenmaterial som har fogats tillsammans och har gjorts det mycket tåligt som byggmaterial. Du kan färga det i nästan vilken färg som helst, det är tåligt och hållbart som andra stenskivor. Den tål väta och hetta. En kompositskiva kan du laga utan att blir fula sprickor synliga.

Kalksten

Kalkssten, som material till bänkskivor är inte lika hållbart som andra stenmaterial. Det är däremot ett mycket omtyckt material på grund av den ljusa färgen. Du kan få den även i mörkare färger också, om du så önskar, men då finns det bättre material i de färgerna som du önskar till sin kalksten som bänkskiva.

Granit

Granit kräver nästan inget underhåll. Det är ett otroligt reptåligt material till köket som bänkskiva. Det går nästan att använda hur mycket vatten som helst på en granitskiva och du ser ingen skillnad. Inte heller hetta eller kyla sliter på en granitskiva. Det ger också ett mycket gediget och robust intryck i köket.

Skaffa modernt kök med den senaste tekniken

22 okt 2018

Funderar du på att renovera om ditt kök? Är det länge sedan som du renoverade om ditt kök, eller som någon annan renoverade det, kan det vara dags att "hotta" upp det med den senaste tekniken. Att renovera kök är mycket populärt. Det händer mycket i produktutveckling när det kommer till köksinredning. Vad sägs till exempel om köksluckor som du kan öppna bara genom att vifta lite med handen i närheten?

Om du har händerna fulla med saker som ska in i köksluckan kan det vara bra att kunna öppna den med foten, eller armen och vifta med den så öppnas den. Det finns då sensorer på köksluckan som känner av du är på väg att lasta in saker i köksluckan så öppnas den. Det fungerar ungefär på samma sätt som en baklucka på bilen där du endast behöver vifta lite med handen eller benet, så öppnad bakluckan. Men det finns fler produkter som har bättre funktioner numera i kök. Här tar vi upp några av dem.

Köksfläkt vid arbetsbänken

Glöm köksfläktarna som sitter ovanför spisarna och låter väldigt mycket när du sätter igång dem. Dessutom tar de ganska stort utrymme i anspråk. Då kan du gott och väl installera en köksfläkt som inte tar så stor (synlig) plats och som du monterar invid arbetsbänken. Då går oset neråt och leds ut den vägen ur köket och ut till utomhusluften.

Intelligenta kylskåp och frysar

Att installera intelligenta kylskåp och frys är ingen nyhet, egentligen, men de blir allt bättre. Då kan du få information till din mobil från kylen eller frysen. Hämtar du enbart en app till din mobil, så kan du få all slags information från kyl och frys, om temperaturväxlingar, om du håller på att få slut på mjölk eller smör och andra livsmedel som du har angett som viktiga att köpa in då de håller på att ta slut.

Dammsug invid diskbänken

Man kan installera en sug vid diskbänken, om man så önskar. Då kan man sopa köksgolvet och sopa det till diskbänken och trycka på en knapp som sätter igång sugen, och suger upp damm och skräp som kan ha hamnat på köksgolvet. På det sättet slipper du har damm och mjöl, till exempel på köksgolvet och slipper ta fram en bökig dammsugare.

För att få allt detta och kanske en hel köksrenovering kan du läsa mer här om hur du kan anlita denna snickare i Stockholm.

Höstens lamptrender 2018

15 okt 2018

Vi ser lite olika lamptrender just nu. Dels har vi de lekfulla och roliga designen på lampor. De ser ut som små vackra pärlor på trådar, som ett helt ballongstånd, som vita svävande kulor i luften. De ser ut som svävande bomullstussar, eller svävande asteroider eller som kvistar med lampor i grenarna. Sedan ser vi strama och svarta lamporna med ett riktat ljus, som en stor skrivbordlampa, men i taket, eller på väggen eller som golvlampa. Framför allt dansk design erbjuder mycket stilrena, kubiska kökslampor i år. H&M Home har också svarta lampor och svarta lampskärmar. Det ger ett mycket dämpat ljus, och något motsägelsefullt, eftersom man ju skaffar sig en lampa för att lysa upp, eller hur?

Vi ser många roliga kökslampor i höst

70-talet är verkligen tillbaka när det kommer till lampdesign. Vi ser allt från lampor som ser ut som prälor radade på trådar, ballongstånd eller många runda lampor. Vi ser många danska designer som har stilrena och ofta svarta lampor i köket. Här måste vi nämna Pholc, Flos, Kvist men även andra intressanta designer som Gino Sarfatti och Verner Panton och Tom Dixon som har designat riktigt fina lampor i höst. Vissa ser ut som svävande kottar, bomullstussar eller till och med som svävande asteroider. En annan rolig trend som vi ser i år är lamporna som ser ut att vara trädda på kvistar och i grenar.

Den nakna glödlampan är ute

Definitivt ser vi att de nakna glödlamporna och spottarna är äntligen ute. Vem tycker att det är snyggt med bara en glödlampa? Eller med lampor som ingen ser? Varför gömma undan den när man kan göra något roligt med den? Det är även ute med lampetten, som också såg ut att vilja gömma lampan, mer än visa den. Det är inne med stora lampor, som i sig får dominera rummet, istället för att gömma sig. Vi ser även praktiska lampor som är tacksamma att städa, som formar sig som en kupol kring glödlampan.

Anlita elektriker när du flyttar lampan

Du kommer väl ihåg att alltid anlita en elektriker när du ska flytta lampan. Den får du inte flytta utan lov. Ska du flytta uttag, eller till och med har trasiga uttag så måste du ringa en elektriker som ser till att reparera uttag och flytta dem. Ska du ha lamputtaget på nytt ställe, får du inte dra elen själv. Läs mer om ur du får tag i en elektriker i Uppsala på: http://www.elektrikeruppsala.nu.

Så installerar du energieffektiva fönster i Stockholm

27 sep 2018

Funderar du på att installera nya fönster hos dig? Bor du i Stockholm kan vi rekommendera att installera fönster som står emot väder och vind, och som inte släpper in sot och avgaser som kommer från den tunga trafiken i Stockholm. Ingen annanstans förekommer det så mycket sot och avgaser som i Stockholm. Den som har bott ett tag i huvudstaden märker att man är tvungen att tvätta sina fönster särskilt ofta och mycket i Stockholm. Nästan varannan månad är man tvungen till det, om man vill ha rena fönster, vill säga.

Mer än 350 fönsterleverantörer i Stockholm

Söker man på fönster i Stockholm hittar man minst 350 fönsterleveratörer i huvudstaden. Då kan man med fördel välja en som kommer och monterar in nya fönster och som gör det som en del av priset i fönstret. Det är möjligt att göra Rot-avdrag på arbetskostnaden på fönster upp till 30 procent och som mest 50.000 kronor per person och år. Vilken av de 350 fönsterleverantörerna ska man välja? Varför inte välje en som levererar svenska och miljövänliga fönster? Plastfönster har blivit mycekt mer mijövänliga sedan man började tillverka sådana för snart 20 år sedan. Till en början var de mycket energikrävande att tillverka. Numera har man fått ner energiåtgången när man tillverkar plastfönster och man återvinner plasten i större utsträckning än förut. Därför har plastfönster seglat upp som riktiga miljövänliga produkter.

Anlita en fönsterleverantör med service och montage

Varför inte anlita en leverantör som ger service på fönster och som monterar dem åt dig? Läs om ett företag med service och montage i Stockholm på http://sveafonster.se. Tar du kontakt med dem och ber om offert, vill de komma ut och titta på dina nuvarande fönster, föreslå bästa fönster just för dig, ge en offert som båda parter är nöjda med så att både de och du kan bli nöjd med produkten. Skulle det vara något med fönstren efter att de har monterat dem, kommer de ut och ger service på dem. Vissa av de högkvalitativa fönster som finns, är det garanti på. Det kan variera från 10-50 års garanti på dem.

Välj rätt fönster för dina behov

Med rätt leverantör kan man välja fönster utifrån de behov som man har. Vill man ha kan man få:

  1. Underhållsfria fönster med en integrerad aluminium-träkarm.
  2. Självtvättande fönster med utsida med en yta där smuts inte fastnar och smutsen rinner bort med regn och snö.
  3. Energifönster som isolerar mot vinterns kyla.
  4. Solskyddande fönster som fungerar som solglasögon.

Bygg ett utekök

13 sep 2018

Allt fler svenskar upptäcker glädjen och friheten med att kunna laga mat utomhus i trädgården. Redan vid maj ställer många ut grillen och den används sedan flitigt under hela den varma årstiden. Många som grillar har upptäckt det praktiska i att även kunna ha en arbetsbänk och en diskbänk med rinnande vatten och ho i anslutning till grillen, samt även en kokplatta för att kunna koka potatis och liknande.

Vanligt i Stockholm

Dessa lösningar kan vara mer eller mindre improviserade, men det blir allt vanligare, inte minst bland villaägare i Stockholm, att man bygger permanenta, designade utomhuskök som används hela sommaren och sedan täcks över på vintern.

Ett enkelt utekök kan bestå av en kokhäll, en arbetsbänk med diskho under vilken man har plats för förvaring, samt eventuellt också en integrerad grill med gasoltuber. För att koppla in vatten till uteköket är en bra lösning att gräva ner en slang från utekranen för trädgårdsslangen. Spillvattnet kan ledas till en stenkista under köket.

Sätt ett ordentligt tak på uteköket

Vill man kunna utnyttja uteköket alla dagar på sommaren bör det också vara utrustat med ett tak. Här kan du ta hjälp av en takläggare för att bygga en ordentlig konstruktion som verkligen ger en inomhuskänsla till uterummet, eller så kan du bygga en betydligt enklare konstruktion med en enkel stomme, några tvärgående reglar och korrugerad plast, takpapp eller liknande ovanpå. Allt beror på vad du har för krav på standarden. Många väljer dock en mer solid taklösning, gärna en som rimmar med bostadshuset. Med ett solitt tak som ger skydd mot regn och blåst blir det mysigt att även ha en matplats i anslutning till uteköket. El kan dras in för belysning och kanske infravärme.

Professionell hjälp med uteköket

Ska du bygga ett solitt tak till uteköket bör du anlita en takläggare. En duktig takläggare i Stockholm bygger ett ordentligt, stabilt tak till ditt utekök på ett par dagar och 30% av arbetskostnaden slipper du i och med ROT-avdraget. Läs mer på http://www.stockholmtakläggare.se.

Du ska heller aldrig dra el själv utan alltid anlita en behörig elektriker för de fasta installationerna. Vad gäller vatten är mycket tillåtet att göra på egen hand och säkerhetskraven är inte lika stora som i ett kök eller badrum inomhus, men att anlita en VVS-installatör kan vara bra eftersom denne säkert har förslag och tips på lösningar som passar bra till ditt utekök.

Stänga ner för vintern

Ett bra tak gör även att det blir lättare att skydda uteköket på hösten och vintern genom att täcka sidorna med presenning. Med ett ordentligt tak är köket skyddat från regn och snö, vilket minskar påfrestningen betydligt. Ett tak förlänger såklart också utesäsongen, särskilt om det utrustas med infravärme.

Allt under ett tak

Många byggfirmor erbjuder både takläggare, snickare, elektriker och VVS-montörer som en del i en totalentreprenad. Att välja den lösningen kan vara bra om du vill ha ett riktigt gediget, snyggt och välbyggt utomhuskök som ska hålla länge. I slutändan kommer det definitivt att ge mervärde både åt familjens sommarkvällar och fastigheten i sig själv.

Inkludera köket i din lägenhetsrenovering

5 sep 2018

Den ena behöver inte utesluta det andra - och i många fall ska det heller inte göra det. En sak som man inte kan undgå att förundras över gäller olika renoveringar som sker i Stockholm. Sedan rot-avdraget infördes och gjrode det möjligt att få en generös skatterabatt på renoveringar, reparationer, ny- och tillbyggnader så har också många valt att öppna sin plånbok.

Felet, enligt oss, är att man gjort det flera gångar snarare än en- eller två gånger. Visst - taket per år ligger på 50.000 kronor och det är 30 % av den totala arbetskostnaden man får gör avdrag på. Men, det behöver inte innebära att man först renoverar köket och väntar ett år innan man renoverar i badrummet och för att det tredje året renovera i hallen.

Vi menar att man kan genomföra en lägenhetsrenovering modell större, använda sig av Rot-avdraget och tjäna på detta. Priset kommer att bli högre, men å andra sidan så blir man färdig fortare och genom att genomföra en sådan typ av lägenhetsrenovering så brukar också prislappen vara lite lägre än om man styckar upp det och anlitar olika företag.

Så, vi skulle säga att en lösning är att renovera exempelvis köket och vardagsrummet samtidigt snarare än var för sig. Dessa två rum säger vi av en anledning - detta då många gärna vill ha en öppen planlösning dem emellan.

Är en öppen planlösning din dröm?

En lägenhetsrenovering där köket och vardagsrummet byggs ihop är vanligt. Det ser man genom att studera hur nyproduktioner och deras planlösning ser ut. Anledningen till detta är att köket är en plats för alla och inte enbart för den som lagar mat; idag vill man kunna kommunicera och delta i samtal oavsett var man befinner sig. Att exempelvis riva en vägg mellan kök och vardagsrum, ersätta denna med en köksö - komplett med förvaring i underskåpen - är en perfekt lösning där samtliga i en familj kan vara samlade, men ändå vara på sin kant.

Den stora frågan vid en sådan typ av omfattande lägenhetsrenovering är inte om man ska genomföra det - den ligger i om man får. På rak arm så brukar det vara möjligt. Men, man måste dock först klargöra detta med sin bostadsrättsförening innan. Och, naturligtvis: handlar det om bärande väggar så måste man få ett bygglov. Dessvärre så är detta relativt svårt att få - inte bara i Stockholm - då riskerna bedöms som för stora. Något som man också får lov att acceptera.

Maximera den lilla köket

Skulle drömmen om en öppen planlösning fallera på bärande väggar och bygglov så behöver det inte innebära en katastrof. Man ska veta att även det mindre köket går att göra större och där ytan maximeras.

Här bör man dock anlita ett företag som har vana och som kan jobba lite utanför boxen vid en lägenhetsrenovering där kök - och andra rum - är lite mindre. I sådana så handlar det om att platsbygga, jobba med compact living och låta allting ta plats - men inte nödvändigtvis synas. En utmanings om kräver rätt företag i Stockholm.

Lästips: Compact living - smarta lösningar för trångbodda.

Slipa golvet – i stället för att lägga nytt

28 aug 2018

Ska du göra om hemma? Är man husägare, eller bostadsrättsägare gäller det att med jämna mellanrum renovera och underhålla sin bostad. När det kommer till renoveringar, kan man göra på olika sätt. Man kan låta göra det på ett miljövänligt sätt, eller slösa med nytt byggmaterial. Den som struntar i miljön river ut allt som är gammalt och slänger det. Sedan skaffar de nytt material och installerar det. Ett av de mest miljövänliga sätt att renovera är att åeranvända och återvinna. Det vet de flesta. Ser man till att renovera i material som håller i många år kan man inreda i trä, stål, mässing eller stenmaterial.

Klassiska material med hög kvalitet håller längre

Även om kostnaderna är något högre för dessa material, lönar det sig ändå, genom att dessa material håller för längre tid. Särskilt trägolv kan hålla i flera 10-tals år. Med tiden blir det ju slitet, eftersom vi använder golv varje dag. Har vi barn leker de på golvet, våra husdjur springer på det med långa klor. Vi möblerar om och drar möbler fram och tillbaka på golvet. Då är en golvslipning det enda som kan ge golvet sitt ursprungliga utseende tillbaka.

Slipar man om sitt trägolv, får man tillbaka det utseende som det hade när man skaffade trägolvet. genom att slipa om det, skapar en ny yta. Det bör sedan behandlas antingen med hårdvax, lack eller bets. Beroende på hur du använder trägolvet, bör du behandla det med olika behandlingsmedel.

Anlita rätt golvslipare i Stockholm

Bor du i Stockholm och vill anlita en golvslipning i Stockholm och inte känner någon som du kan använda kan du alltid googla "golvslipning Stockholm", för att få tag i en hantverkare som kan utföra en golvslipning i Stockholm. Då är det bra om du tar kontakt med de som du får som förslag och ber om offert och referens för att kunna göra jämförelser. När det kommer till golvslipning är det viktigt både med att den hantverkaren har de rätta maskinerna och rätta kunskaperna om golvslipning av trägolv.

Egentligen kan man slipa vilket trägolv som helst, huvudsaken är att det finns en yta på mer än 2,5 centimeter djup som man kan slipa på. Om inte kommer inte golvslipningen fungera. När man väl har fått en yta som är fräsch, kan man sedan behandla den för att ytan ska kunna tla steg och slag. Då kan du använda trägolvet på nytt i flera år.

Går det att bygga en egen pizzaugn?

16 aug 2018

En pizzaugn är egentligen bara en välisolerad stenugn. Man bör ha vissa kunskaper inom murning även om man inte måste vara murare för att klara av det. På internet finns en rad instruktioner och många byggvaruhus har även guider som man kan följa. Eftersom pizzor nästan alltid lagas i stenugn är det vanligt att man kallar dessa för just pizzaugn men självklart kan man laga annan mat som passar i dessa ugnar.

Isoleringen är viktigt

En av de allra viktigaste punkterna, när man bygger en pizzaugn, är isoleringen. Det handlar om att ugnen på ett tydligt sätt ska kunna bevara den värme som skapas av elden. Bland annat brukar många lägga in ett lager av stenull när ugnen muras upp.

Valvet byggs på en mall

Underrede och plattan är enkel att bygga upp och kräver inte så mycket tid. Men även valvet är relativt enkelt förutsatt att man använder en mall. Man bygger därför först en mall (en stomme) av exempelvis trä. Därefter placeras murstenarna kring denna mall och fästes med murbruk. När allt har stelnat kan man ta bort mallen.

Material

Hur mycket material du behöver beror självklart på storlek och modell på ugnen. Utgår du från en befintlig beskrivning brukar det framgå vad som behöver köpas in. I annat fall får du själv beräkna det. Välj gärna att köpa in material på en bygghandel där du har möjlighet att lämna tillbaka oöppnade förpackningar. Då kan du köpa lite mer än du tror dig behöva utan att riskera att det kostar något mer.

Härdningen

Det är lätt att lockas använda sin pizzaugn allt för tidigt. Läs på förpackningen av bruket och låt det vara helt härdat innan någon eldning sker. Enligt gds.se handlar det om att man bör vänta minst tre veckor.

Man bör sedan elda försiktigt i början för att inte skapa för stora påfrestningar på den nymurade ugnen. När allt verkare fungera perfekt kan du, om så önskas, sätta färg på ugnens utsida. Prata med en färghandlare för att rätt färg ska väljas.

Ta hand om ugnen vintertid

Det är en rekommendation att täcka över en stenugn under vintern. Det kan exempelvis ske med en presenning. Orsaken är att det lätt annars uppstår små sprickor i muren. Väta och fukt som tränger in och fryser och därmed skapar sprängskador. Dessa är i början så små att de inte påverkar funktionen på ugnen men med tiden kan sprickorna bli större. Dessutom ser det knappast speciellt snyggt ut.

Om det uppstår sprickor så ta för vana att laga dessa varje år. Då hinner de aldrig växa och bli farligt stora.

Källa: GDS.se – där även ritningar och tydligare instruktioner finns tillgängliga. Gå till gds.se och sök sedan i sökrutan efter ”pizzaugn” för at få fram artiklar inom detta område.

Renoveringar ökar lavinartat i Sverige

31 jul 2018

Ser man till den stora trenden i Sverige gällande renovering så finns det dels några förklarande saker och dels också några speciella utrymmen som hamnat i fokus på ett väldigt tydligt sätt. Utrymmen som till största del stavas kök och badrum. Det är nämligen i dessa båda rum som man ser att vi svenskar helst av allt renoverar och gör fint; något som är ganska lätt att förklara då båda dessa rum är frekvent använda och som dessutom, på många sätt, säger något om vilka som bor i bostaden.

Köket är det rum som har genomgått den tydligaste förändringen. Från att ha varit ett rum för en person - den som lagar mat - så har köket numera blivit en stor social plats där hela familjen samlas, samtalar och hjälps åt med matlagningen. Det är också anledningen till att många familjer väljer att - i den mån det är möjligt - öppna upp och skapa en mer öppen planlösning.

Ett kombinerat kök/vardagsrum i exempelvis en lägenhet i Stockholm är idag att anse som vanligare än de gamla funkisköken som en gång var så eftertraktade och eftersökta. Ska man ge sig på att förklara varför så många väljer att renovera så tar vi hjälp av tre punkter:

  • Trendigt: Det finns hur många tv-program och magasin som helst som fokuserar på inredning, möbler och design. Detta skapar ett sug som i sin tur leder till att tanken på att själv förändra i det egna hemmet växer sig starkare.
  • Rot-avdraget. Att man idag kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden - med ett årligt tak, per person, på 50.000 kronor - för olika hantverkare har naturligtvis gjort en enorm skillnad. Det professionella jobbet har blivit billigare och många har passat på att använda denna frikostiga skatterabatt.
  • Bättre ekonomi: Man ska heller inte sticka under stolen med att många har det bättre ställt än tidigare. I kombination med att Rot-avdraget finns så har den högre inkomsten hos gemene man gjort att fler också kunnat unna sig renoveringar.

Ta hjälp av en målare och måla om i köket

Alla har inte råd att genomföra de stora projekten i köket - byta ut alla vitvaror, planera om planlösningen, köpa nya bänkskivor, kakla om, lägga nytt golv, investera i nya köksluckor, bygga en köksö och så vidare - och det är också lätt att förstå då det handlar om ganska stora summor. Det finns dock även mer renodlade budgetalternativ som man kan välja och ett av de bästa är att måla om. Innan vi visar på hur man kan tänka gällande en ommålning i köket så ska vi dock trycka lite extra på en sak: ta hjälp av en målare.

Det må kännas enkelt att måla om på förhand, men då man väl befinner sig i projektet - och framförallt då resultatet ska summeras - så inser många att det både var svårare och jobbigare än man räknat med. Det är svårt att måla och det kräver både tid, omsorg och noggrannhet.

Vår erfarenhet säger att det i nio fall av tio är bättre att anlita en målare och få ett riktigt högklassigt jobb utfört. I och med det nämnda rot-avdraget så blir en målare och dennes tjänster heller inte så dyra. Överväg detta alternativ; det kan vara ganska pillrigt att måla om i ett kök.

Du bör dock undersöka vilken målare du anlitar innan. Det gäller speciellt i Stockholm och andra större städer där kvaliteten - och priset - tyvärr är ganska varierande.

Här finns en vi kan rekommendera: http://www.malarestockholm.nu.

Tips för hur du hittar rätt färger

Med det sagt tänkte vi ge några tips kring hur du ska tänka för att lyckas hitta rätt färgskalor i ditt kök. Vi radar upp några snabba puckar:

  • Personlighet: Det är ditt kök och det är du som ska trivas. Försök att bortse från trender och andra föränderliga saker. Du målar för din egen skull - inte för dina gäster eller för möjligheten att Sköna Hem ska göra ett hemma-hos-reportage hos dig.
  • Tänk ton-i-ton. Börja med att välja en huvudfärg som ska utgöra basen. Väljer du att låta din målare måla en blå färg så kan denna appliceras på väggarna. Därefter så kan du låta en annan blå färg appliceras på köksskåpen. De undre skåpen i lite mörkare ton medan de övre går i en ljusare blå nyans. Tre olika skalor av blått som tillsammans vävs ihop, balanseras och skapar både spänning och personlighet.
  • Schack matt (och blank). Du kommer att stå i färgaffären och välja mellan matt färg eller blank sådan. Ett val som inte behöver göras. Vi anser att du kan mixa både blank och matt färg. Över och underskåp kan med fördel målas i blank respektive matt färg då denna kombination ger ett harmoniskt intryck och samtidigt skapar ett harmoniskt intryck. Det är väldigt lätt att vila ögonen på ett kök som har denna kombination.

← Äldre inlägg