allt om kök logo

Olika köksmodeller med olika fördelar

Om man står inför en köksrenovering och inte riktigt vet hur det nya ska se ut så kan det finnas ett värde i att först och främst se vilken typ av yta man har att röra sig med. Menas här; designen på köket är väldigt viktigt – men formen på köket är nästan ännu viktigare. Det som många tar för givet är att en mindre yta per automatik innebär ett tristare kök. Så behöver det absolut inte vara. Ett mindre kök – ja, tvivelsutan. Men definitivt inte ett tråkigare. Idag så finns det så pass smarta lösningar för exempelvis förvaring att man kan ha även en mindre yta och ändå få väldigt mycket kök för pengarna.

Men formen var det och just formen på ett kök ska vi titta lite närmare på här. De två populäraste köksformerna är ett så kallat L-kök och ett så kallat U-kök (vi ska även visa på ett annat allt mer populärare kök senare). Vi börjar med det mest populära köket:

Fördelar med ett L kök

L-köket har sitt namn efter sin form som helt enkelt ser ut som bokstaven L. Det här köket är som sagt vanligt i Sverige och speciellt ser man det i hushåll med lite större ytor i köket – något som underlättar då man ska möblera och där kökets form ofta passar bra ihop med ett större köksbord. Ett snyggt kök där fördelar är många och främst estetiska. Några nackdelar finns också och om man väljer ett L-kök så ska man vara medveten om att det kan kosta på lite rent fysiskt då den viktiga triangeln – diskho, kylskåp och spis – riskerar att hamna långt ifrån varandra.

En annan uppenbar nackdel som kommer med ett L kök är att man ofta får en brist på arbetsyta. Inte sällan så får man tänka till både gällande triangeln och alternativ för arbetsyta – en mobil köksö av en mindre storlek är ett bra exempel på ett sådant alternativ.

U kök fungerar i breda köksrum

U köket har liksom L köket sitt namn taget efter sin form som påminner om ett – aningen fyrkantigt – U. Här är inte kökets storlek avgörande – däremot så är bredden på ytan en detalj som spelar en stor roll. Har du inet en tillräckligt bred yta så riskerar du att få ett väldigt plottrigt kök på köpet.

Har du däremot gott om yta på bredden så kommer du att få ett öppet, snyggt och välfungerande kök där du har gott om arbetsyta och där triangeln har ett tillfredsställande avstånd mellan sina spetsar. Nackdelar med U-kök är att det kan upplevas som svårmöblerat och att hörnen kan vara svåra att finna funktioner för.

Det raka köket vinner mark

Ett allt populärare kök har blivit det så kallade raka köket – eller enväggsköket som det också kallas. Kort sagt, du har kyl, spis och diskho på en vägg och du har kompletterat detta med skåp och med arbetsyta. Ett kök som passar perfekt sett till att fler och fler aktivt söker efter att förändra sin boenden och eftersträvar öppna planlösningar.

Ett enväggskök passar perfekt just till öppna planlösningar – men det kräver ofta tillägg och där man exempelvis platsbygger en köksö i lämpligt storlek efter hur utrymmet ser ut. Gör man det – vilket många gör – så får man väldigt mycket kök för sina pengar. Köksön i sin tur ger nämligen både yta att jobba på och god förvaring (exempelvis IKEA har snygga lösningar som går att skräddarsy efter egna behov? Väljer man att köpa en exklusivare bänkskiva så får man också ett väldigt unikt kök. Ett bra val.