allt om kök logo

Då bör du anlita en rörmokare

Vattenskada. Bara ordet ger kalla kårar och är att anse som varje husägaren stora mardröm. Man vet att en sådan drar med sig höga kostnader och man vet att det handlar om en längre period av obekvämlighet medan den korrigeras. Men, detta rimmar väldigt illa med hur många agerar. Det finns nämligen väldigt många husägare som blottar sig och gör sig själva väldigt sårbara för framtida vattenskador - enbart för att man vill spara in pengar och genomföra vissa renoveringar utan någon professionell hjälp i form av en rörmokare.

Årligen räknar man på att det i Sverige kostar ungefär 10 miljarder kronor att korrigera vattenskador. Har du ett hus på Värmdö utanför Stockholm så är den troliga orsaken till att du drabbas av en vattenskada det faktum att det blir en väldigt kall vinter, att rör och ledningar fryser och att de spricker som en följd av detta. Naturliga orsaker som kan vara svåra att förhindra.

Du renoverar badrummet på egen hand

Dessvärre finns det även en annan trolig orsak till varför en vattenskada drabbat dig. Du kanske har, som så många andra, velat förändra i ditt hem och planerat för en badrumsrenovering. En badrumsrenovering som ska ge dig och din familj den oas ni alltid längtat efter och som kommer att ge mer livskvalitet. Det du gör här är att du tar fram din verktygslåda från garaget, köper in allt material som krävs och gör jobbet på egen hand. Du tycker dels att du är ganska händig och dels så anser du att kostnaden för att anlita professionell hjälp är på tok för hög.

Det som sker här är att du förvisso lyckas färdigställa ditt nya badrum på Värmdö; allt ser fint ut och det har blivit nästan identiskt med era förväntningar. Bra jobbat – men hur var det med fuktspärren och med dragningen av vattnet? Troligt är att du misslyckats med någon av dessa viktiga områden och att du efter några månader ser det första tecknet på en vattenskada.

Betalar försäkringsbolaget din vattenskada?

Något som gör att du tvingas riva ut hela badrummet och därefter börja om igen. Kostnaden täcks väl av din hemförsäkring? Ja, och nej. Många försäkringsbolag vill veta vilken firma man anlitat och i synnerhet om en certifierad rörmokare utfört jobbet. Om det inte finns några bevis på att en rörmokare – som i ditt fall på Värmdö – medverkat så kan de neka dig betalning.

Och, en rörmokare åsido här, hur var det egentligen med golvvärmen och alla installationer samt spotlights i taket? Visst hade du en behörig elektriker för detta? Det är det nämligen lag på och det verkar många ha missuppfattat; något som kan leda till betydligt värre saker än en vattenskada. Rörmokare och behöriga elektriker ska man alltid anlita inom respektive gebit. Läs mer om rörmokare i Värmdö här: rörmokarevärmdö.se.

14 Feb 2018