allt om kök logo

Då du vill göra om ditt kök

När du vill bygga om köket kanske du gör ganska stora förändringar. Oftast är det vitvarorna man vill byta ut. Att göra om köket höjer som bekant värdet på hela bostaden. Det går trender detta med kök. Det sägs att när männen intar något nytt område, då utvecklas det området. Männen är som en motor inom utveckling. Jämför man nämligen köken i andra länder med andra kulturer där männen inte har en lika självklar plats i köket och matlagningen som i Sverige, där är köken inte lika moderniserade och påkostade. Spisarna är enklare, tvättmaskinerna också enklare. Är det så för att männen inte är hemma och lagar mat, eller tvättar sina kläder? Det finns inget entydigt svar på det.

Modernisera köket

Förutom vitvaror byter man gärna ut hela köksskåp. Ett småländskt möbelföretag har sett ett uppsving just på kök. Inte helt oväntat har de börjat sälja vitvaror som ett helt paket när man ändå river ut de gamla köken och installerar nytt. Detta småländska möbelföretag har oftast haft rätt trendkompass och levererat kök som de flesta vill ha. Inte helt oväntat levererar de en skandinavisk stil som har slagit även utomlands. Inga andra skandinaviska inredningsföretag har varit lika framgångsrika till exempel i Asien, som de.Både japaner och kineser är intresserade av skandinavisk inredningsstil tack vare detta företag.

Vilken stil föredrar du?

När det kommer till kök har inredningsföretagen lyckats odla rätt olika stilar på köksinredning. Du kanske gillar den lantliga stilen, med träpaneler på köksskåp, trägolv och träpaneler på väggarna? De flesta i Sverige gillar rena ytor i köket, med släta ytor på köksskåpen, arbetsbänkars och diskbänkar i sten (mycket populärt just nu). En annan trend, som börjar se slutet nu är vita kök och trägolv i köket. Nu letar vi mer efter färger och klinkers i köket och kakel på väggarna. En annan populär trend är att inte ha köksskåp med dörrar, utan endast har hyllor i köket. Det är snyggt men en nackdel är att det blir svårt att rengöra.

Gör man om kök kan man passa på att installera fler eluttag. Vi använder elektriska maskiner som aldrig förr i köket. Det är allt från matberedare, kaffemaskiner, juiceslungor till mikrovågsugnar och bakmaskiner. Just de var som mest populär på 80-talet, men trendspanarna tror att bakmaskinerna är på väg till baka i popularitet.

Mycket kan du göra själv men inte dra elen på egen hand. Inte ens byta uttag, eftersom det innebär en påtaglig risk. Behöver du få tag i en elektriker, läs mer här.

19 Dec 2017