allt om kök logo

Fram för fler lackade trägolv i köksinredningarna

Det är många som tänker att det ska vara nära på plastgolv i kök, på grund av att man tänker att golvet utsätts för mycket spill. Då tänker man sig att träet inte tål vatten, vilket är helt rätt. Trä mår inte bra av att utsättas för vatten under lång tid. Vattnet löser upp träfibrerna och gör att träet bågnar, slutar vara rakt utan böjer sig. Det som är nytt isammanhanget är det att det finns numera så pass bra trägolvsbehandlingar som gör trägolv passande även i kök. När man lackar trägolv får golvet ett skyddande lager. Ser man till att ha en jämn luftfuktighet i köket, passar det mycket väl att lägga ett trägolv med breda tiljor i ett kök.

Vilket träslag passar i ditt kök?

Det finns här lite olika träslag som lämpar sig bättre i kök, och vi går igenom dem här. För det första  gäller det att tänka på vilket slags kök du önskar dig för att du ska kunna göra rätt val av trägolv.

Gran

Om du vill ha ett trägolv som känns "levande" kan en riklig förekomst av kvistar få golvet att kännas levande. Då kan gran vara ett alternativ då det innehåller måmgna kvistar och skapar på så sätt ett fint mönster på golvet.

Björk

Vill du i stället ha ett ljust golv i massivt trä är furugolv ett bra alternativ. Det är ett mycket mjukt träslag och du kan slipa det nästan hur många gånger som helst. Det är mcyoket tåligt, men kan på lätt få märken av stötar på grund av sin mjukhet 

Ek

Vill du ha ett hårt och elastiskt gträgolv är ek, det man brukar rekommendera då. Däremot anser vi inte riktigt att ek passar i ett kök. I Svewrige brukar vi av tradition använda ek till våra parkettgolv. Den mörknar med tiden och får en mer bärnstensaktig färg.

Ask

Ask är ännu hårdare som träslag än ek. Den är ett ljust träslag med bruna strimmor.

Bok

Bok är ett hårt träslag som står emot stötar. Färgen går mot rosa och orange. Den har få kvistar. Trägolv av bok sväller däremot lätt. Därför ska den inte läggas tillsammans med golvvärme och hör rekommenderar vi inte att lägga det som golv i köket.

Bredd

Här är det även viktigt att tänka på tiljornas bredd. Vad som passar i köket, beror på kökets inredningsstil. Har man ett kök som går i en rustik stil, är breda tiljor det som passar bäst. Har man däremot ett kök som går i antik stil, är det inte breda tiljor som passar, utan smalare,. Om man har vardagsrum som går ihop med vardagsrum, är det snyggt att lägga både vardagsrum och kök i samma träslag för att de ska bila en helhet. Då måste man anpassa valet av trä med stilen som man har i både kök och vardagsrum. En viktig fördel med att välja trägolv till köket är det att du alltid kan förnya det genom att slipa om det.

14 Jun 2018