allt om kök logo

Inkludera köket i din lägenhetsrenovering

Den ena behöver inte utesluta det andra - och i många fall ska det heller inte göra det. En sak som man inte kan undgå att förundras över gäller olika renoveringar som sker i Stockholm. Sedan rot-avdraget infördes och gjrode det möjligt att få en generös skatterabatt på renoveringar, reparationer, ny- och tillbyggnader så har också många valt att öppna sin plånbok.

Felet, enligt oss, är att man gjort det flera gångar snarare än en- eller två gånger. Visst - taket per år ligger på 50.000 kronor och det är 30 % av den totala arbetskostnaden man får gör avdrag på. Men, det behöver inte innebära att man först renoverar köket och väntar ett år innan man renoverar i badrummet och för att det tredje året renovera i hallen.

Vi menar att man kan genomföra en lägenhetsrenovering modell större, använda sig av Rot-avdraget och tjäna på detta. Priset kommer att bli högre, men å andra sidan så blir man färdig fortare och genom att genomföra en sådan typ av lägenhetsrenovering så brukar också prislappen vara lite lägre än om man styckar upp det och anlitar olika företag.

Så, vi skulle säga att en lösning är att renovera exempelvis köket och vardagsrummet samtidigt snarare än var för sig. Dessa två rum säger vi av en anledning - detta då många gärna vill ha en öppen planlösning dem emellan.

Är en öppen planlösning din dröm?

En lägenhetsrenovering där köket och vardagsrummet byggs ihop är vanligt. Det ser man genom att studera hur nyproduktioner och deras planlösning ser ut. Anledningen till detta är att köket är en plats för alla och inte enbart för den som lagar mat; idag vill man kunna kommunicera och delta i samtal oavsett var man befinner sig. Att exempelvis riva en vägg mellan kök och vardagsrum, ersätta denna med en köksö - komplett med förvaring i underskåpen - är en perfekt lösning där samtliga i en familj kan vara samlade, men ändå vara på sin kant.

Den stora frågan vid en sådan typ av omfattande lägenhetsrenovering är inte om man ska genomföra det - den ligger i om man får. På rak arm så brukar det vara möjligt. Men, man måste dock först klargöra detta med sin bostadsrättsförening innan. Och, naturligtvis: handlar det om bärande väggar så måste man få ett bygglov. Dessvärre så är detta relativt svårt att få - inte bara i Stockholm - då riskerna bedöms som för stora. Något som man också får lov att acceptera.

Maximera den lilla köket

Skulle drömmen om en öppen planlösning fallera på bärande väggar och bygglov så behöver det inte innebära en katastrof. Man ska veta att även det mindre köket går att göra större och där ytan maximeras.

Här bör man dock anlita ett företag som har vana och som kan jobba lite utanför boxen vid en lägenhetsrenovering där kök - och andra rum - är lite mindre. I sådana så handlar det om att platsbygga, jobba med compact living och låta allting ta plats - men inte nödvändigtvis synas. En utmanings om kräver rätt företag i Stockholm.

Lästips: Compact living - smarta lösningar för trångbodda.

5 Sep 2018