allt om kök logo

Lacka det som börjar flacka

Är det dags att ge köket ett lyft? Ett enkelt sätt att förnya och fräscha upp matlagningsutrymmet är att lacka om köksluckorna. Det kan även vara fördelaktigt inför försäljning av bostaden.

Det finns företag som lackar om både köksluckor, fronter och dörrar, vilket i jämförelse med en total köksrenovering är ett mer prisvärt alternativ. Det finns flera anledningar till varför man skulle kunna tänkas vilja lacka om delar av köksinredningen. Dels kan den ibland vara sliten, flagor av färg kan ha lossnat och repor kan genom årens lopp ha uppkommit. Men ibland tröttnar man helt enkelt på det man har, särskilt om man tillbringat många år, månader, dagar och timmar i det där köket. Det är helt okej – och lätt åtgärdat.

Skapa ett unikt kök

Att lackera om köksluckor, gamla som nya, är också ett fiffigt sätt att göra köket unikt. Välj en kulör som inte finns i den köksserie som luckorna är en del av, och du har någonting som ingen annan har. Detsamma gäller förstås om man flyttar in i ett gammalt kök, som har några år på nacken. Initialt kanske man känner att det är dags att byta ut inredningen, men ofta är det faktiskt inte nödvändigt att riva ut allt. Att bara lacka om luckorna är dock ett alternativ som många kanske inte tänker finns. I takt med att fler och fler människor börjar anamma ett miljötänk är det dock troligt att detta kan komma att ändras framöver.

Renovera med försiktighet

Många har bråttom med att slänga ut allt det gamla när de köpt en ny bostad. Kanske för att de är ivriga på att göra huset eller lägenheten till sin egen. Det finns dock flera skäl till att vara försiktig med det, särskilt om vi pratar om bostäder med anor, kanske byggda kring sekelskiftet. Om man en gång har rivit ut det gamla och suddat bort delar av husets historia så går det aldrig att återskapa det igen. Vad man kan göra är att istället renovera småskaligt och smakfullt. Det kan handla om att byta ut dörrknoppar, slipa köksbänken eller måla om de gamla köksluckorna. I fall med gamla hus eller lägenheter kan det faktiskt vara mer fördelaktigt att i så stor grad som möjligt bevara det gamla, när det är dags att sälja bostaden. Sprillans nya, topprenoverade kök är alltså inte alltid önskvärt. Se därför över alternativen till att byta ut hela köket. Det tjänar du på.

24 Jun 2020