allt om kök logo

Måla köksväggen som ett proffs

När en vägg behöver målas om inomhus är det lätt att man ställer sig och bara målar– utan att lägga ner tillräckligt mycket tid på förarbete och val av färg. Vill man måla lika snyggt som en professionell målare krävs det dock visst förarbete och vissa förberedelser. Följ tipsen nedan, så kan din vägg bli lika snygg som om en professionell målare hade gjort det!

Förberedelser

Börja med att ta bort allt som sitter löst på väggen. Givetvis behövs tavlor och andra prydnader på väggen tas bort. Avlägsna därefter tapet eller gammal färg, beroende på vad som fanns där innan. Skrapa sedan av kanterna mot alla lister så att det bir jämnt och fint.

Därefter bör du tvätta vägen med målartvätt. Målartvätt finns att köpa på de flesta stora varuhus och är inte heller särskilt dyrt. Tänk dock på att välja ett varumärke av kvalitet. En mer kvalitativ kostar inte många tiotals kronor extra och är en liten investering i sammanhanget.

Måla

Visserligen också en del av förberedelserna egentligen, men du kan nu börja grunda för att få fram ett fint och jämnt underlag. Det här kan du till exempel göra genom att bredspackla, eller genom att sätta fast en stark, tapetliknande väv som gör väggen jämnare. Det här kallas ibland för återställare och brukar gå att hitta på de stora byggvaruhusen. Om du har spacklat behöver du slipa och måla över det så att det ser i princip identiskt ut med den övriga ytan. När du börjar måla med den ”riktiga” färgen bör du ta alla detaljer och små ytor med en mindre pensel.

Även en pensel är, i likhet med målartvätt, en relativt liten investering, så skaffa gärna en pensel av bra kvalitet. I sammanhanget är de få kronorna ingen större kostnad. De som arbetar som målare talar ofta om penselns betydelse och hur viktig den är för att kunna utföra ett bättre jobb. Dessutom ska färgen ändå sitta där ett bra tag, så det kan ses som en långsiktig investering.

De större ytorna kan sedan köras med roller. Ett tips är att alltid ta lite mer färg på rollern än vad du tror. Om du snålar med färgen finns en risk att det kommer se helt matt ut.

Låt sedan färgen torka ordentligt innan du börjar måla nästa lager. Vänta hellre lite för länge än för lite. När du har målat ett lager till är det bara att vänta på att färgen sak torka igen, sedan är det klart! Förhoppningsvis blir väggen så snygg att det skulle kunna vara en professionell målare som ligger bakom jobbet.

Läs mer om måleri här

27 Apr 2017