allt om kök logo

Några trender inom köksrenovering i år

Köken har slutat vara kök, i alla fall i den mening vi tänkt tidigare. Eftersom vi bygger alltmer i öppna planlösningar mellan kök och vardagsrum går kök ihop med vardagsrummet i ett enda stort rum. Därför kommer vi alltmer att renovera kök i enhetlig stil, mer likt vardagsrummet. Det om vi ska tro trendsiare för i år. Kökskåpen har inga knoppar längre, som samlar smuts. I stället har skåpen bekväma fjädrar. Du touchar skåpet och dörren går upp som gömmer porslinet, skafferiet, eller vad du nu har i det skåpet. Mer och mer kommer diskbänk och arbetsbänkar se ut som vilka skåp som helst. Kokplattan är gömd, liksom ugnen och diskmaskinen. Vi ser också att överskåpen och köksfläktarna försvinner, vilket gör att köket ännu mer ser ut och påminner om vardagsrummet. Utan överskåp kommer köket att se större ut.

Vi ser oväntade möbler i köket

Av den anledningen kommer vi att se fler oväntade saker i köket. Här kan du gott och väl hänga upp kristallkronan, möblera med oväntade köksmöbler och ta in barstolarna. Köket kommer inte att se särskilt ”köksaktigt” ut. Vi kan se svart och stram köksinredning, bänkar i marmor, som mer påminner om badrum och bekväma stolar, där man kan sitta länge och umgås. Även när det kommer till golvet kommer det att gå i samma stil som övriga golv; parkett eller trägolv i samma slags tiljor som i övriga bostaden.

Bort med porslin och småsaker

Vi döljer också alltmer av porslinet. Borta är vitrinskåpen, där vi skulle visa upp vårt finaste porslin. Numera ser köksskåpen ut som andra förvaringsmöbler i resten av huset.Vi har ju tidigare sett den motsatta trenden där vi har hängt framme alla köksredskap och kastruller, hyllor med porslin, som nu kommer att försvinna innanför skåp med släta ytor. Generellt kommer framtidens kök att se mer anonyma ut med stram inredning. Det rustika köket är ett minne blott, om vi ska tro köksinredarna.

Fler oväntade material i köket

Andra tror att vi kommer att se mer stenmaterial i köket. Och att inredningen kommer att gå i vilsamt ljusgrönt och grått. Det är en färg som kommer starkt i år, kallad sage på engelska; salvia på svenska. Vi ser en tillbakagång till mer träslag på köksskåpen, antingen i ljus furu eller mörk mahogny och teak. Andra tror att 1970-talet kommer tillbaka med mörk brunt, rött och terracotta och orange. Antingen väljer vi stramt och mörkt, eller ljust och mycket i trä. Andra material är metall och sten. Inte oväntat kommer marmorn tillbaka i köket, men inte bara som bänkskivor utan även på golvet och olika inredningar i köket. Läs mer om att renovera kök på: renoverakökstockholm.nu.

24 Jan 2018