allt om kök logo

Räta ut frågetecknen

Bygga och renovera kan vara något av en djungel. Skaffa en guide som har erfarenhet av att planera, bygga och installera. Förbered saken genom att prioritera tillsammans med familjen.

Så det har blivit dags för nytt kök? Det kan bli en spännande och lång resa. En rolig och positiv förändring naturligtvis, men sannolikt med några gupp på vägen. Se till att projektet blir så välplanerat och smidigt som möjligt genom att tänka efter före. Vad är inte förhandlingsbart? Vad ligger inom ekonomiskt och praktiskt räckhåll? Hur stor budget har ni? Hur är det med tidshorisonten? Bor ni där köket ska in, eller på avstånd? Att bo mitt i renoveringen är slitsamt. Något som löser många av problemen är att välja ett nyckelfärdigt koncept. Där ingår allt, från rivning och bortforsling av gammalt kök till installerat och fungerande nytt.

Valfrihet utan gränser

Det har nog aldrig tidigare funnits så många alternativ när det gäller husets hjärta. Rummet där vi förvarar, lagar och äter mat tillsammans. Du kan välja mellan otaliga former på luckor, kakel och golv, men också en hög av variationer när det gäller funktionerna. Några ingångsvärden att börja med är storleken förstås. Hur många kvadratmeter kan gå till köket? Är de på rätt plats redan eller behöver du flytta eller riva väggar. Kanske ska det gamla köket ut och det nya byggas i en hall eller ett sovrum? Är det gas i huset eller vill du dra in det? Finns det skafferi med ventil i ytterväggen? Många skulle gratulera dig till detta i så fall. Det är en bra och energisnål förvaring. Gillar du stilrent och tidlöst eller färgglatt och personligt?

Smidigt men skräddarsytt

Som vid alla renoveringar eller nybyggnationer är det grundläggande att prata ihop sig i hushållet. Hur ser ni på köket och dess roll? Älskar ni att laga mat eller gillar ni hemkört? Är ni många i familjen eller få? Är köket öppet mot vardagsrummet? Finns en matsal eller ska matplatsen få plats i närheten av spis och kyl? Svaren på frågorna ger bra ledtrådar för den som ska bygga och leverera. Några andra basala utgångslägen är hur mycket utrymme du vill ha för maskiner och utrustning. Många närmar sig ju professionella nivåer med bakning och matlagning nu för tiden. Att ha en kaffestation eller en tapp för vatten vid spisen är inga konstigheter. Någon prioriterar en pizzaugn, andra vill ha vinkylen nära. Sätt igång planeringen direkt.

17 Feb 2020