allt om kök logo

Skydda din parkett

På i princip alla parketter krävs en golvslipning med jämna mellanrum, om den ska hållas fräsch. Däremot finns det mycket man kan göra för att det ska gå så lång tid mellan golvslipningarna som möjligt. Det främsta är att skydda parketten mot sådant som kan orsaka repor. I den här texten kan du läsa lite om vad man bör tänka på för att lyckas med just det.

Sätt extra skydd på särskilda områden

Vissa områden i huset kommer att trafikeras lite mer än andra. Ytor nära altandörr, entrédörr och andra in- och utgångar är särskilt känsliga. Här kommer många steg att tas och – om man inte är försiktig – med skor. Under vintertid, när tjocka kängor bärs, kan det här vara förenat med vissa risker för parketten.

Vinterkängor tenderar dessutom att ha stora mönsterdjup, något som gör att hyfsat stora (och ibland lite vassa) gruskorn kan fastna under skorna. Går man in med sådana finns risk för repor i golvet, som kan kräva en golvslipning för att åtgärdas. Bor man i en stad, till exempel centralt i Stockholm, brukar mycket gräs läggas på trottoarerna. Under vintertid bör man alltså vara särskilt försiktig (oavsett om man bor i Stockholm eller i en lite mindre stad).

Se till att lägga en bra dörrmatta vid samtliga in- och utgångar som används. Det bör finnas en både på utsidan och på insidan. Den på utsidan bör vara lite grövre, där det är möjligt att stampa av sig lite större smuts. På insidan bör den vara lite finare och göra skon lite renare.

Flytta möblerna när du ska städa

Det här kan tyckas vara lite omständligt, men för att verkligen skydda din parkett på riktigt bör du ta bort möbler när du städar. Genom att göra detta kan du städa hela golvet jämnt och regelbundet. Dock är det viktigt att vara mycket försiktig när möblerna dras ut. Om de skadar golvet, kan din exemplariska golvvård ha gjorts helt i onödan.

Tänk på husdjuren

Om du har hund eller katt är det bra att vara noga med att klippa klorna. Blir de för långa finns en risk att golvet repas. Långa repor kan kräva en golvslipning för att tas bort på ett snyggt sätt. Bor du i en större stad, som till exempel Stockholm, är det visserligen lätt att hitta en firma med kort varsel som kan göra en golvslipning. Dock är poängen med bra parkettvård att undvika detta – oavsett om man bor i Stockholm eller i ett mindre samhälle.

Läs mer om golvslipning på denna site: http://www.golvslipningstockholm.biz.

25 Dec 2017