allt om kök logo

Vad kostar det att renovera kök?

Kostnaden för att renovera ett kök är ju väldigt beroende på hur stort kök du har, hur mycket du behöver renovera, och om du kan göra något själv. Kan du tänka dig köpa ett begagnat kök? Det är ingen dum idé att köpa ett kök som någon annan inte vill ha. Ofta vill många byta ut köksinredningen relativt ofta. Då kan man fynda begagnade och fina kök.

Man brukar räkna med att det kostar cirka 2.000 kronor per kvadratmeter när det kommer till hantverkarkostnader i rum som är så pass krävande att renovera såsom badrum eller kök. Det är efter RUT-avdraget har gjorts. Om vi tänker att du behöver riva köket, innan du kan montera in det nya kommer arbetskostnaden att gå på mellan 20.000 till 30.000 kronor. Så, ju mer du kan göra själv, desto billigare kommer du undan.

Olika kostnader för köksinredningen

Till det kommer kostnaden för själva köksutrustningen, så som nya köksskåp, kökslådor, arbetsbänkar, diskho, köksö – allt det sammantaget kan gå på cirka 20.000 till 80.000 kronor; allt beror på vilka krav du har på inredningen. Vill du ha köksinredning i trä, blandmaterial, plast? Föredrar du arbetsskivor av plast, laminat, keramik, komposit eller bambu? De olika materialen håller olika länge.

Laminat: är ett relativt slitstarkt material som är underhållsfritt, men som inte har särskilt hög hållbarhet. Blir utslitet inom fem år.

Keramik: är ett slitstarkt material som är rep- och värmetåligt med en hög brottstyrka. Det har en vacker yta.

Trä: är ett det vackraste materialet på en bänkskiva men som inte håller särskilt länge och blir lätt utslitet. Det kräver en hel del underhåll, som inoljning och slipning om det ska hålla mer än tio år.

Komposit: detta är en blandning av olika stenmaterial, som kvarts och andra material. Det är ett mycket hållbart material och kräver ingen underhållning. Den är ungefär lika hållbar som granit.

Bambu: är liksom trä ett fantastiskt vackert material i köket. Det kräver underhållning med inoljning eller slipning och lack för att hålla i längden.

Bänkskivor i sten mest hållbara materialet

En bänkskiva i sten är det mest hållbara alternativet och som inte kräver någon som helst underhållning. Du kan ställa heta kastruller på stenskivor och nedfrysta matvaror, utan att behöva oroa dig över att det skulle lämna fula märken efter sig. När det kommer till stensorter, har de även olika egenskaper. 

Kalksten: är ett ljust stenmaterial, som består av ett mineral som kallas kalkspat. Kalkstenen bildas av kalkslam och snäckor. Det är ett vackert, ljus material som kanske har den lägsta hållbarheten bland stenmaterialen.

Marmor: är det mest attraktiva materialen i bänkskivor och är ett klassiskt material och detta stenmaterial ser man mest i både kök och badrum. Detta är ett historiskt material som har använts av människor i årtusenden. Marmor är en metamorf, och har sitt ursprung i kalksten som har förändrats i sin kemi.

Granit: är den allra mest hållbara stensort som du kan använda i kök och badrum. Den ger bland det grövsta intrycket. Inget som du gör i köket, ger avtryck på granit, varken hetta, kyla eller om du råkar hacka kniven i bänken. Däremot kan kniven bli slö om du använder den mot graniten.

8 Apr 2018