allt om kök logo

Välj rätt bänkskiva till köket

Är ni mitt uppe i en köksrenovering och funderar på vilken bänkskiva ni ska ha? Bänkskivan är lite som kronan på verket och valen är många då det gäller utseende, hållbarhet och prisklass.

En ny bänkskiva kan göra underverk och kan även få ett gammalt kök att kännas som nytt igen. Valet av bänkskiva är både viktigt och svårt men det finns några faktorer som kan underlätta. Börja med att fundera över hur skivan ska användas och om den ska fungera som arbetsbänk eller endast som avlastningsyta. Kommer det att lagas mycket mat i köket flera dagar i veckan eller ska skivan mer fungera som en snygg inredningsdetalj? Andra saker att tänka på är om det är viktigt att den tål värme och spill. Även hållbarhet, färg, tjocklek och längd kan vara viktiga saker att ta ställning till. Det finns flera olika material att välja mellan då man letar ny bänkskiva, såsom till exempel massivträ, rostfritt stål, laminat, betong och sten.

Välj en vacker stenskiva

Alla material har sina för- och nackdelar då det gäller underhåll och hållbarhet, utseende och storlek etc. Laminat och massivträ har länge varit vanliga material i våra kök men på senare år har stenskivan blivit allt mer populär. Dekton, silestone, granit, marmor, kalksten är några exempel på stenskivor. En av de stora fördelarna med en stenskiva förutom att den är vacker är att den är väldigt hållbar bara man sköter den som man ska. Vissa stenskivor är billigare än andra men priset beror även på hur tjock skivan ska vara.

Slitstarkt och tåligt material

Vill man ha en bänkskiva av sten så bör man vända sig till ett företag specialiserat på just detta. Deras stenhuggare kan enkelt måttanpassa skivan så att den passar precis - de kommer hem och mäter så att det blir rätt och hjälper sedan också till att montera skivan. Ett företag specialiserat på stenskivor kan även ge råd om val av sten då vissa stensorter är mer ömtåliga än andra. Både kalksten och marmor är porösa och mjuka stenar och är därför mer känsliga för spill och vätskor som kaffe och rödvin men även citron och andra syror. Vill man ha en stenskiva som tål mycket ska man välja silestone, granit eller dekton. De klarar alla både spill och värme bra men kan som alla stenskivor skadas om man skär direkt på dem. Använd därför alltid en skärbräda.

11 Jun 2020