allt om kök logo

Vi använder våra kök allt mer

Visste du om att det är rena vetenskapen i utformandet av våra kök? Höjden på köksbänkarna och diskbänk har till exempel stigit med cirka 40 centimeter de senaste trettio åren. Det eftersom vi har blivit allt längre.

För fyrtio år sedan var medellängden för kvinnor cirka 160 centimeter. Idag ligger den på cirka 170 centimeter. Det är samma utveckling för män, för trettio år sedan låg den på cirka 170, nu ligger den på cirka 180 centimeter. Vi ser också männen träda in i köket mer nu än förut. Under 1970-talet gömdes köken bort, var små och rymde ofta bara en person i taget i köket.

Köken byggdes för hemmafrun

Då byggdes med tanke på hemmafrun som stannade hemma medan mannen åkte iväg till jobbet. Barnen rymdes inte i köket, ännu mindre mannen. Idag vet vi att så gott som alla i familjen vistas i köket och därför har de blivit allt större. Mellan diskho och spis bör det finnas en yta på minst 80 centimeter. Arbetsbänkarna bör vara cirka 90 centimeter hög, så att en normalbyggd person inte ska behöva stå i en konstig ställning. Mellan arbetsbänk och väggskåp bör det finnas minst 50 centimeter och då bör väggskåpet inte vara större än 40 centimeter från väggen. Framför en het ugn bär det finnas minst 120 centimeter av säkerhetsskäl.

Idag är köken byggda för fler personer

I ett parallellkök bör det vara minst 120 centimeter så att folk kan passera förbi varandra. Med dessa mått, inser vem som helst att kökens utrymmen har blivit större. Vi gör också mer i köket än för fyrtio år sedan. Numera gör barnen läxorna där, festen både börjar och slutar ofta i köket. Många kök har dessutom växt ihop med vardagsrummet i ett och samma plan och med öppna ytor. Vi är inte oroliga för matos i hela lägenheten när vi har fått bättre köksfläktar.

Vi renoverar och lägger nya kök mer än förut

Köksinredningar har blivit populärare än förut. Numera går vi på fritiden och drömmer om nya kök, och vi drömmer inte bara, utan installerar nya köksinredningar vart femte år, ungefär. Så det kanske är dags att se över sitt köksgolv. När var det senast som ni bytte köksgolv? Numera ser mattorna annorlunda ut än för fyrtio år sedan. De är tillverkade i nya material som gott och väl går att slipa efter några års slitage. Man kan gott och väl lägga trägolv i kök. Med modern lack kan man skydda trägolvet från spill och diskvatten.

Varför inte ett trägolv i köket?

Vill man kan man lägga ett ljust furugolv som är lätt att städa i köket. Det kan man slipa nästan hur många gånger som helst. Lägger du ett sådant trägolv i köket får du ett hållbart och vackert golv.

Var hittar man en bra mattläggare? Googlar du mattläggare Stockholm, om du bor där, lär du få förslag på flera mattläggare i det området där du bor. Sjävklart ersätter du Stockholm med det ortsnamn där du bor så att du får tag i en bra mattläggare nära dig. 

23 Feb 2018