allt om kök logo

Vill du ha en bänkskiva i sten?

Här ser du ett exempel på hur en stenskiva kan fungera som en bänkskiva i köket. Detta är en ljus stenskiva av kompositsten. Just kompositskivor är bland de mest hållbara stenskivor som man kan tänka sig och passar jsut därför otroligt bra i köket. Väljer du kompositsten till din bänkskiva i köket kan du få den hur ljus eller mörk som du önskar den. Du får den i valfri färg och nyans. Svårare är det med stenskivor som är gjord i marmor eller i granit. Du kan inte beställa dem i de färger som du kan med kompositstenskivor. Däremot kan du beställa dem antingen i ljusa eller mörkare nyanser. På samma sätt kan du beställa granitskivor antingen i ljusa eller mörka nyanser, allt från mörkgrått till ljusgrått och i nyans med rosa. Här kan du läsa mer om olika bänkskivor Stockholm.

Skillnad mellan olika bänkskivor

En eller annant elelr flera bänkskivor är nödvändiga i kök. För att kunna göra maten krävs det att man har avlastningsytor, där man kan skära bröd, kött eller grönsaker. Man behöver kunna ställa ifrån sig heta kastruller och stekpannor. Kanske man behöver ställa ifrån sig disk och annat som man inte vet vart man ska sätta det. Därför krävs många avställnignsytor; arbetsbänkar i köket. Är det svårt att bestämma sig för vilken slags stenmaterial du ska välja? Vi går igenom de vanligaste stensorterna här.

Marmor

Marmor är det klassiska materialet. Ett av de äldsta material som vi känner till. Redan romarna i Romarriket använde sig av marmor till sina termer (badhus) och är ett otroligt populärt byggmaterial. I svenska hem, var det särskilt popul'rt under 1980-talet, men blev ute sedan vi lämnade 80-talet bakom oss.

Kompositskivor

KOmposit är inget stenmaterial, utan består av flera olika slags stenmaterial som har fogats tillsammans och har gjorts det mycket tåligt som byggmaterial. Du kan färga det i nästan vilken färg som helst, det är tåligt och hållbart som andra stenskivor. Den tål väta och hetta. En kompositskiva kan du laga utan att blir fula sprickor synliga.

Kalksten

Kalkssten, som material till bänkskivor är inte lika hållbart som andra stenmaterial. Det är däremot ett mycket omtyckt material på grund av den ljusa färgen. Du kan få den även i mörkare färger också, om du så önskar, men då finns det bättre material i de färgerna som du önskar till sin kalksten som bänkskiva.

Granit

Granit kräver nästan inget underhåll. Det är ett otroligt reptåligt material till köket som bänkskiva. Det går nästan att använda hur mycket vatten som helst på en granitskiva och du ser ingen skillnad. Inte heller hetta eller kyla sliter på en granitskiva. Det ger också ett mycket gediget och robust intryck i köket.

13 Dec 2018