allt om kök logo

Årets köksfärger

Köket är hemmets hjärta, sägs det. Inte så dumt med tanke på att det är i köket vi ser till att få ny energi till hela familjen. Det är oftast i köket som man samlas till frukost, lunch och middag – och kanske där emellan? Det är i köket som vi berättar om hur dagen har varit, eller planerara för dagen. Vad ska hända i dag? Vem skjutsar till fritidsaktiviteter, eller vem handlar och lagar maten? Ibland görs läxorna i köket, medan den ena föräldern lagar maten. Det är där vi diskar, torkar, ställer in och planerar kommande dagars middagar. Köket är den plats där de flesta trivs.

Köksinredningen är viktig för trivseln

Därför är inredningen mycket viktig i ett kök. Alla ska trivas där. Helst vill man ha bra belysning, så att man ser vilken mat man lagar, man vill se läxorna man gör och mycket annat. Så hur inreder man på bästa sätt så att alla trivs i köket? Det viktigaste är att det är du, eller ni, som familj trivs i köket. Det är till för er, ingen annan. Det positiva i år är att vi har frångått den strama, vit-svarta-grå trenden och vågat måla mer färg på väggarna. De här är de färger som vi hittills sett i färgval.

Mycket grönt

Vi har sett en hel del grön färg på väggarna, och då främst salvia-grön. Ni kanske vet hur salviabladen ser ut. Den färgen är det. Det är en behaglig grön färg som strävar mer mot grått, än blått eller gult. Det är mycket snyggt att välja en huvudfärg, som man målar antingen på köksskåp, eller väggar och sedan väljer resten av färgerna ton i ton. Och varför inte blana matta ytor med blanka ytor?

Naturliga färger

Vi ser också många färger som går i naturliga färger; sand, bambu, mossgrönt eller terracotta. Även här är det fint att välja en huvudfärg och sedan addera en annan färg på resten av inredningen men som går ton i ton. Annars är det mycket svarta detaljer som är inne i inredningssammanhang. Har man en sandfärgad vägg, kan det vara snyggt med svarta lister och möbler och sedan ha köksskåpen i en mörkare nyans, mer mot capuccinofärg, bara som exempel.

Dramatiska färger

Vill du ha starka färger som ger kontrast åt varandra, bör man tänka på ljuset. Om du skulle vilja ha blått och rött, som exempel, tänk då på att välja blått och rött i samma ljusa (eller mörka) nyans. Vill du kombinera gult, turkos och lila, välj då färger som är lika starka, så att färgerna håller ihop.

Letar du efter målare och bor i Täby? Läs då mer här.

27 Jul 2018