allt om kök logo

Bygg ett utekök

Allt fler svenskar upptäcker glädjen och friheten med att kunna laga mat utomhus i trädgården. Redan vid maj ställer många ut grillen och den används sedan flitigt under hela den varma årstiden. Många som grillar har upptäckt det praktiska i att även kunna ha en arbetsbänk och en diskbänk med rinnande vatten och ho i anslutning till grillen, samt även en kokplatta för att kunna koka potatis och liknande.

Vanligt i Stockholm

Dessa lösningar kan vara mer eller mindre improviserade, men det blir allt vanligare, inte minst bland villaägare i Stockholm, att man bygger permanenta, designade utomhuskök som används hela sommaren och sedan täcks över på vintern.

Ett enkelt utekök kan bestå av en kokhäll, en arbetsbänk med diskho under vilken man har plats för förvaring, samt eventuellt också en integrerad grill med gasoltuber. För att koppla in vatten till uteköket är en bra lösning att gräva ner en slang från utekranen för trädgårdsslangen. Spillvattnet kan ledas till en stenkista under köket.

Sätt ett ordentligt tak på uteköket

Vill man kunna utnyttja uteköket alla dagar på sommaren bör det också vara utrustat med ett tak. Här kan du ta hjälp av en takläggare för att bygga en ordentlig konstruktion som verkligen ger en inomhuskänsla till uterummet, eller så kan du bygga en betydligt enklare konstruktion med en enkel stomme, några tvärgående reglar och korrugerad plast, takpapp eller liknande ovanpå. Allt beror på vad du har för krav på standarden. Många väljer dock en mer solid taklösning, gärna en som rimmar med bostadshuset. Med ett solitt tak som ger skydd mot regn och blåst blir det mysigt att även ha en matplats i anslutning till uteköket. El kan dras in för belysning och kanske infravärme.

Professionell hjälp med uteköket

Ska du bygga ett solitt tak till uteköket bör du anlita en takläggare. En duktig takläggare i Stockholm bygger ett ordentligt, stabilt tak till ditt utekök på ett par dagar och 30% av arbetskostnaden slipper du i och med ROT-avdraget. Läs mer på http://www.stockholmtakläggare.se.

Du ska heller aldrig dra el själv utan alltid anlita en behörig elektriker för de fasta installationerna. Vad gäller vatten är mycket tillåtet att göra på egen hand och säkerhetskraven är inte lika stora som i ett kök eller badrum inomhus, men att anlita en VVS-installatör kan vara bra eftersom denne säkert har förslag och tips på lösningar som passar bra till ditt utekök.

Stänga ner för vintern

Ett bra tak gör även att det blir lättare att skydda uteköket på hösten och vintern genom att täcka sidorna med presenning. Med ett ordentligt tak är köket skyddat från regn och snö, vilket minskar påfrestningen betydligt. Ett tak förlänger såklart också utesäsongen, särskilt om det utrustas med infravärme.

Allt under ett tak

Många byggfirmor erbjuder både takläggare, snickare, elektriker och VVS-montörer som en del i en totalentreprenad. Att välja den lösningen kan vara bra om du vill ha ett riktigt gediget, snyggt och välbyggt utomhuskök som ska hålla länge. I slutändan kommer det definitivt att ge mervärde både åt familjens sommarkvällar och fastigheten i sig själv.

13 Sep 2018