allt om kök logo

En golvslipning i köket förlänger köksgolvet

Trägolv har en väldigt lång livslängd. Korrekt lagda och med rätt skötsel så kan ett massivt trägolv hålla i en hel mansålder och det handlar således om en investering. Står du inför att välja ett nytt golv så kan du mycket väl komma att tjäna på att betala mer pengar för ett exklusivare golv av trä då detta kommer att hålla längre än exempelvis laminatgolv. Sett över tid så lönar det sig. Men, det var det här med skötseln också. Hur sköter man ett trägolv egentligen? Först och främst så handlar det om att veta vilket typ av trägolvet i fråga är gjort av. Är det ett mjukare träslag som exempelvis fura så måste man anpassa sig efter de förutsättningarna och vara lite försiktigare rent generellt; ett hårdare trä som exempelvis ek tål lite hårdare tag och där behöver man inte vara fullt lika försiktig. Dock; trä tar – oavsett hårdhet – ganska lätt skada och det skyddande ytskiktet blir extremt viktigt.

En bra sak är därför att välja ytbehandling efter var golvet ligger. Ett trägolv i hallen – där slitaget blir extra hårt; vatten, kläder på golvet, smuts från skor och så vidare – bör ha lack då detta ger bäst skydd. Ett trägolv i vardagsrummet kan däremot ha olja eller hårdvax som ytbehandling då man, rent generellt, inte nöter det golvet lika hårt. Ett vanligt misstag gällande skötsel är att man använder sig av för mycket vatten då man städar golven. Man tar vatten och grönsåpa, doppar skurmoppen och så pang ner på golvet. Vatten och trä går inte bra ihop; du skadar golvet och det slits fortare. Minimalt med vatten ska användas vid skurning.

Ta hjälp med din golvslipning i Stockholm

En annan sak för att förlänga livslängden på ett trägolv är att använda mattor som dels förhindrar direkta smällar – du tappar något – och som dels också gör att din egen, och möblernas tyngd, inte kommer direkt på golvet. Här ska vi naturligtvis även nämna att möbeltassar är ett måste.

Golvslipning är dock det viktigaste sett till skötsel av ett trägolv. Du kan se att en golvslipning behöver göras om:

A) ytan på golvet är full av skador

B) ditt golv ser smutsigt ut trots att du nyligen städat

C) rummet tappat ljus. Med det senare så menar vi att golvet påverkar ljuset i ett rum; en golvslipning – med ny ytbehandling – har en förmåga att skänka både ljus och värme, ett golv som inte slipas ger ett tristare, mer dunkelt, intryck. Att på egen hand genomföra en golvslipning är möjligt, men det tar lite tid innan man får kläm på det hela. Det handlar om tunga maskiner, mycket slipdamm och stor koncentration. Det är lite för lätt att begå misstag och genom dessa ge golvet en kortare livslängd

Därför skulle vi rekommendera professionell golvslipning snarare än att på egen hand slipa golven. Bor du i Stockholm och behöver en golvslipning så finns det ett stort urval av företag som erbjuder tjänsten och sett till den rådande konkurrensen så blir priset mer än rimligt. Dessutom kan du använda rot-avdraget för en golvslipning också. Det är inte speciellt dyrt att, genom en golvslipning, få ett golv som ser helt nytt ut.

Lägg fokus på ytbehandlingen

Vi nämnde lack, olja och hårdvax som alternativ inom ytbehandling. Här bör du fokusera på att välja rätt ytbehandling och verkligen fundera över vilket typ av golv du vill ha, var det ligger och hur starkt skydd som krävs?

Ta hjälp av den som genomfört din golvslipning i Stockholm och dra nytta av dennes erfarenhet och expertis. Genom ytbehandling så ger du golvet det där lilla, lilla extra som kan förändra hela rummets karaktär. Du kan även addera färg vid denna process, det sker ofta genom så kallad pigmentering. Vill du ha det så bör du dock se till att företaget du anlitar verkligen har vana av detta.

8 Mar 2018