allt om kök logo

Förnya ditt kök med små medel

Den stressade storstadsbon vill ha ett snyggt kök att koppla av i, men när ska man hinna med att fixa till det? Mellan jobb, fritids- och kulturaktiviteter och dessutom hämtning och lämning i skolan finns inte mycket tid över att koppla av på. Lyckligtvis kan man i Stockholm lätt hitta en bra målerifirma som kan hjälpa en att piffa till i köket. Alternativt finns det små knep man kan ta till för att förhöja stämningen i köket utan att totalrenovera det.

Hyllor och växter

Vackra, originella hyllor på väggarna gör mycket för stämningen i ett kök. I hyllan sätter man sina favoritkokböcker och andra föremål med affektionsvärde, skålar, prydnadssaker mm.

Mycket blommor och växter i ett kök ger den rätta ombonade stämningen. I köksfönstret trivs pelargoner och suckulenter. Låt barnen odla krasse och avokadokärnor så är de också delaktiga i köksatmosfären.

Sätt upp vackra gardiner och investera i en riktigt snygg lampa med ett varmt sken ovanför matbordet.

Betsa bänkskivorna

För att sätta lite extra klass på köket är det en bra idé att betsa bänkskivorna. Bets finns i flera olika nyanser och det är lätt att hitta en bets som passar in i köket. Bänkskivorna måste först slipas ordentligt och torkas av. Därefter stryker du på bets i ett jämnt lager och låter det torka ett dygn. Sedan kan du avsluta med ett lager olja för att få en glansig och skyddande yta.

Måla om köksluckor

Att måla om köksluckorna kräver lite arbete men det blir ett tydligt och snyggt resultat. När man målar om köksluckorna bör de hängas av och grundas med slipning och oljning. Därefter räcker det med ett lager grundfärg och sedan en eller två strykningar med en halvblank eller blank träfärg. Ny färg på köksluckorna gör mycket för ditt kök.

Måla om kaklet

Att måla om kaklet är ett smart och snabbt sätt att fräscha upp köket och få ny inspiration. Att måla om kaklet är inte krångligare än att måla om lister och andra snickeridetaljer. Dock gör man bäst i att hålla sig till kakel i köket. I badrummet kan det orsaka problem eftersom övermålade fogar gör att fukt får svårare att tränga ut. Färg nöts dessutom bort väldigt lätt ner den översköljs av vatten från duschen.

Innan du börjar måla är det viktigt att du rengör kaklet ordentligt med målartvätt. Sedan sköljer du av och låter kaklet torka.

Sedan grundmålar du kaklet med en speciell kakelfärg, både kakel och fogar. Du kan hoppa över fogarna om du vill men då kommer arbetet att ta mycket längre tid. Om man vill måla bara fogarna finns speciella fogpennor i olika färger i handeln.

Till sist målar du med en vattenlöslig lackfärg i den kulör du önskar. Det är viktigt att du låter färgen torka ordentligt några dagar innan du utsätter det för stänk och matos.

Anlita målerifirma

Vill du ha hjälp med att måla om eller på annat sätt fixa till ytorna i köket kontaktar du en målerifirma i Stockholm. Att anlita hantverkare är prisvärt med tanke på ROT-avdraget samt att alla förbättringar av bostaden kan dras av från reavinsten vid en lägenhetsförsäljning. Du får dessutom ett professionellt utfört arbete som håller länge.

Anlita en målerifirma i din närhet som har gott rykte och ett trevligt bemötande, låt dem göra jobbet och luta dig sedan tillbaka en stund i ditt nyfixade kök och bara njut. Här finns en sådan: http://www.målerifirmastockholm.biz.

18 Dec 2017