allt om kök logo

Golvet - en viktig del av din köksrenovering

Köksrenovering är något av det roligaste som finns. Att få fritt spelrum att utforma ett drömkök är spännande och ger utrymme för både fantasi och kreativitet. Det är lätt att drömma sig bort i timmar på bloggar, i kataloger och i showrooms från olika köksföretag.

Minst lika viktigt är det dock att hitta ett kök som passar ihop med husets eller lägenhetens karaktär. Här kommer några tips kring hur du kan tänka för att skapa ett kök där köksinredningen och golvet kompletterar varandra och skapar en helhet.

Golvet påverkar rummets känsla

Just golvet är en yta som många glömmer bort när de planerar köket. Det är så lätt att fastna i att fokusera på att tapeter eller väggfärg ska passa ihop med köksinredning, bänkskivor och stänkskydd. Minst lika viktigt är det att golvet passar ihop med resten.

Kanske har du redan ett bra golvmaterial i köket, men som är slitet eller lackat i en ful färg. Då kan golvslipning vara ett bra alternativ. Det går att avlägsna repor, fläckar och gammal färg med hjälp av denna process. Om du har ett massivt trägolv i köket så är detta ett givet val. En behandling med olja eller vax gör golvet beständigt och vackert. Om det skulle bli slitet igen efter några år är det bara att slipa igen.

Om det ligger en ful gammal matta i köket idag bör du lyfta ett hörn och se efter vad som ligger under. I många äldre hus var det vanligt att lägga plastmattor eller linoleum ovanpå de massiva golvplanken när modet ändrades. Om du har riktig tur ligger ett fint trägolv där under som du kan ge ny glans och en vacker antik känsla till ditt nya kök.

Om du behöver lägga ett helt nytt golv bör du tänka på att det ska vara slitstarkt och helst inte för hårt. Även om det kan vara snyggt med sten eller klinkers så ger det en kall känsla och om du tappar något på golvet kan du nästan vara säker på att föremålet går i kras. Ett slitstarkt men flexibelt material är bättre.

Finn köksinredning och golv som harmonierar

För att vara säker på att slutresultatet ska se harmoniskt ut rekommenderas att använda ett digitalt verktyg för att testa olika kombinationer av golvmaterial, köksinredning och väggfärg. Många köksfirmor erbjuder detta som en gratistjänst. Köksinredningen läggs som ett interaktivt lager ovanpå foton av ditt nuvarande kök så att du kan testa olika lösningar

Om du planerar att helt ändra på planlösningen i ditt kök är det bättre att bygga upp en 3D-modell av köket för att få en känsla för hur slutresultatet kommer att bli. Även här har många köksfirmor färdiga lösningar där du anger måtten i rummet, markerar ut fönster och andra fasta delar och sedan kan du testa olika lösningar med hjälp av färdiga skåpmoduler med mera. Även här kan du testa olika golvmaterial och färger för att se hur slutresultatet blir.

28 Aug 2017