allt om kök logo

Kristallkrona i köket? Varför inte!

I få rum spelar belysningen så pass stor roll som i köket. Det är där man dels måste ha den riktade belysningen för att kunna arbeta utan risk för skada. Vi använder vassa redskap för att hacka grönsaker, skära lök och för att filéa olika typer av livsmedel; allt detta kräver att vi har bra ljus för att undvika att skada oss och för att lyckas med det vi håller på med.

Till denna arbetsbelysning så vill vi även ha ett mellanläge på vår belysning; kanske ett mer dämpat, lugnare ljus som passar för att bara vara i. Att äta en lugn frukost och vänja ögonen vid ljuset, att bara samtala medan grytan puttrar på spisen och för att avnjuta middagen efteråt. Där vill man inte ha för starkt ljus.

Köket har ändrat karaktär

Det som blivit tydligt idag är att tanken på belysning i köket ofta är svårare att få till. Detta då köket tagit steget in till vardagsrummet för många. Många nyproduktioner ser ut enligt detta tänk: ett område där man lagar mat, en större köksö för förvaring och som arbetsyta och därefter kommer ett vardagsrum. Allt flyter ihop: vi har börjat uppskatta den öppna planlösningen och det finns heller ingenting som tyder på att vi kommer att sluta göra så. faktum är att fler och fler väljer att öppna upp inuti sina hem snarare än att sätta upp väggar.

Roligt - men gällande belysningen: svårt. Vilken typ av belysning ska man välja i sådant rum där man dels måste ha ljus för att arbeta, dels för att kunna skapa stämning och dels också - i och med att det handlar om vardagsrummet - vill ha lite stil, klass och elegans?

Måste man tumma på någonting? Inte nödvändigtvis. Vi skulle nämligen vilja slå ett slag för en kristallkrona. En kristallkrona ger A) den sköna stämningen i ett rum. Det finns inget ljus som påminner om ljuset från en kristallkrona. Det är behagligt, det är dämpat och ger en skön atmosfär. Och: det är annorlunda. Beroende på hur annat ljus i rummet - från exempelvis ett fönster - faller så ändrar skenet från en kristallkrona karaktär. Detta tack vare att prismorna träffas olika från både lampa och från, i det här fallet, fönstret. Vackert och väldigt fascinerade.

B) En kristallkrona är en klassisk möbel som aldrig går ur tiden - den är vacker, den har en förmåga att höja ett helt rum och den går att matcha mot alla typer av stilar och möbler. Vi skulle helt enkelt säga att det är en perfekt sätt att lysa upp ett kombinerat kök/vardagsrum.

Nackdelen med en kristallkrona i köket

Ska man peka på en negativ sak med att välja en kristallkrona så handlar det om städning och rengöring. I ett kök så lagar du mat; fett och matos bildas och åker ut i hela rummet. En kristallkrona är känslig sett till att det verkligen syns att den blir smutsig.

Det många dock tar för givet är att det är extremt svårt att rengöra en sådan. Visst; det kräver lite extra jobb. Men, det är även möjligt att lämna in en sådan för professionell rengöring och få den putsad för en ganska rimlig summa.

Vi tänkte visa hur du själv kan rengöra din kristallkrona, men inna det ska vi peka på det uppenbara om du vill ha en sådan i ditt kök: du måste se till att ha en bra fläkt. Det är den avgörande punkten. har du god ventilation och en bra fläkt så kommer din kristallkrona inte bli lika smutsig som vid det motsatta scenariot.

Så rengör du din kristallkrona

En större rengöring kan med fördel, som sagt, ske mer professionellt. De flesta återförsäljare erbjuder den tjänsten och där man vid en rengöring ser till att stommar och väsentliga delar som är mer svåråtkomliga tvättas upp från grunden. Det ger dels en längre livslängd och dle så underlättar det också din egen rengöring. Lämnar du in den någon gång varannat år så kan du komma undan med att rengöra din kristallkrona med en milt rengöringsmedel samt en putsduk. Detta utöver den dammtorkning som vi anser vara obligatorisk.

22 Mar 2018