allt om kök logo

Lägga fiskbensparkett

Behöver du byta golv? Varför inte lägga fiskbensparkett i ditt hem? Fiskbensparkett är vackert, hållbart och har lång tradition. Passar även vid nybyggnation.

Kanske förknippar man ofta parkettgolv med finrum och salar, men faktum är att idag hittar man parkettgolv i många fler rum. Det är inte längre förbehållet vissa rum. Många har upptäckt skönheten och känslan med ett parkettgolv, och väljer det i rum som tidigare haft andra typer av golv.

Fiskbensparkett blev alltmer vanlig redan i slutet på 1800-talet och har använts sedan dess. Golvläggning med den tekniken är ett hantverk och resultatet blir både vackert och hållbart. Det är att ta trägolvet till en ny nivå. Fiskbensparkett passar överallt, både i nybyggda hus och äldre byggnader.

Hur går det till när man ska lägga fiskbensparkett?

Arbetet med att lägga ett vackert parkettgolv i fiskbensmönster är invecklat och kräver stor hantverksskicklighet. Förarbetet är viktigt för att slutresultat ska bli bra. Underlaget måste vara helt jämnt och slätt. Golvet läggs sedan stav för stav i ett slags v-mönster. Stavarna som är av ca 16 mm tjockt massivt trä spikas eller limmas fast. Det är både stavarnas placering och träets ådring som ger det speciella uttrycket.

Många renoverar hemma och lägger kanske själva in ett nytt brädgolv, men vill man ha parkettgolv bör man vända sig till specialister och anlita proffs på golvläggning med fiskbensparkett. Det är ett hantverk som kräver både utbildning och erfarenhet för att kunna lägga parkett så att resultat blir snyggt och hållbart. Det kräver precision och tålamod.

2 Jun 2022