allt om kök logo

Måla själv eller anlita en målare?

Ska du måla om där hemma? Är du osäker på om du ska ta hand om saken själv eller anlita en professionell målare i Stockholm? Här ger vi dig värdefulla tips om hur du ska tänka kring ommålningsarbetet.

Att måla om blir ofta ett större – och svårare - projekt än vad man tänkt sig. Det drar ut på tiden och resultatet blir inte alls lika snyggt som i den där heminredningstidningen man tittade i. Det skapar frustration i vardagen och i värsta fall onödiga kostnader. Det som skulle ha varit en trevligt heminredningsprojekt förvandlas till en veritabel mardröm.

Klara du jobbet på egen hand?

Är du orolig att måleriprojektet kommer sluta ungefär på det viset för din del, är det nog läge att anlita professionell hjälp istället för att måla själv. Det finns många duktiga målare i Stockholm, och de kan hjälpa dig på alla tänkbara sätt.

Målaren gör till att börja med en bedömning – givetvis i samråd med beställaren/kunden - av hur omfattande målningsbehovet är och vilka behandlingar och material som behövs. Detta oavsett om det rör sig om en nymålning, en ommålning, en reparationsmålning eller en underhållsmålning.

Målare erbjuder många olika tjänster

Och ska vi gå in på detaljer finns det en mängd olika moment en kompetent och utbildad målare kan hjälpa dig med utöver det traditionella måleriet: brandskyddsmålning, epoximålning, fasadarbeten, fönsterunderhåll, golvytsbehandlingar, högtrycksmålning, järnmålning, lackeri, lasering, marmorering, plåtmålning, plåtmålning, rostskyddsmålning, tapetsering, våtrumsmålning, ådring, med mera.

Se alltid till att det är en seriös aktör du har att göra med. Undvika att anlita svartjobbare – företaget ska givetvis ha F-skattsedel och alla nödvändiga försäkringar på plats. De ska också kunna ge dig en tydlig offert där den beräknade arbetstiden och alla övriga kostnader framgår. Det är även bra om målaren har en miljöplan och utför garanati- och slutbesiktningar av arbetet. Är företaget med i någon etablerad branschorganisation är det förstås ett stort plus.

ROT-avdrag

Tänk på att du kan utnyttja det så kallade ROT-avdraget för många måleritjänster. Du får dra av en tredjedel av arbetskostnaden, upp till 50 000 kronor per år och person.

Ska du måla själv – här är några tips!

Om du trots att bestämmer dig för att sköta målandet på egen hand finns det en hel del att tänka på. Här kommer några snabba, handfasta tips kring detta:

Skydda möbler, golv och annat i bostaden noggrant.

Rengör ytorna som ska målas ordentligt. Slarv med detta kan leda till att färgen inte fäster ordentligt.

Jämna även ut underlaget.

Måla lika tjockt på hela ytan för att undvika skiftningar i färgen.

Inled med en grundfärg, detta gör att färdigfärgen fäster bättre.

När du väljer vilken färg du ska ha

Tänk på hur ljuset faller i rummer som ska målas.

Tänk även på vilken känsla olika färger normalt förknippas med. Grön sägs till exempel ge en känsla av ungdomlighet och frihet, blå skapar lugn och harmoni, gul livfullhet och värme medan röd uttrycker passion. Detta är förstås helt och hållet en fråga om tycke och smak och ska tas med en nypa salt.

Du hittar mer information på http://www.målarestockholm.biz

22 Aug 2017