allt om kök logo

Platser i hemmet som ska hållas fräscha

Ser man till ett boende så finns det några platser där man spenderar mer tid än vad man gör i andra och detta spelar ingen roll om det handlar om en lägenhet eller en villa. Det är också naturligt att det blir så och att vissa delar av ett hus blir mindre använda än andra sker överallt. Det viktiga i detta är att man ser över de platser där mestadels av tiden spenderas och generellt kan man här säga att det handlar om badrum, kök, sovrum samt vardagsrummet – något som alltså i en lägenhet i många fall handlar om hela ytan, men som i ett hus kanske utgör en tredjedel av alla rum.

Det blir i ett hus viktigt att man håller dessa i gott skick och detta både för sin egen skull och om man står inför att sälja huset i fråga. Det är nämligen en ganska vedertagen regel att mäklare ofta brukar tipsa om just dessa rum som något som köpare fokuserar extra mycket på och kan man som husägare hålla dessa fräscha – ja, då har man också goda chanser att sälja med vinst. För sin egen- och sin familjs skull är det naturligtvis viktigt för trivseln – i och med att dessa rum är så frekvent använda så blir det naturligt att de slits och därför måste man se över dem och hålla dem i ett gott skick.

Gör små förändringar för ökad trivsel

Tar vi här ett badrum som det typiska exemplet på ett rum där mycket tid spenderas – toalettbesök, duschar, bad, sminkning med mera – så kan det med jämna mellanrum vara dags att genomföra en badrumsrenovering. Detta både för att rummet slits och också för att det har en tendens att snabbt bli omodernt. Ett badrum och stilarna för hur detta ska se ut brukar vara något som snabbt ändras och därför är det också lätt att man som husägare tröttnar på designen man har. Vad ska man då tänka på det handlar om en badrumsrenovering?

Jo, här kan man antingen göra ett rejält jobb där man river ut allting i form av kakel- klinkers, toalettstol, handfat och skåp och ersätter dessa med en modernare touch. En badrumsrenovering behöver dock verkligen inte vara så omfattande – och dyr! – det fungerar ofta utmärkt att bara byta ut skåpet och handfatet. Förutsatt här att man verkligen inte helt har tröttnat på kaklet eller har detta i en färg som inte passar; då måste man ju även byta detta vid sin badrumsrenovering.

Samma princip som vid en badrumsrenovering gäller vid de andra rummen som används mer i ett hus och här kan man säga att vardagsrummet är något som man med snabba medel kan förändra och förbättra. Här är tipset att man målar om lite, kanske en fondvägg eller att man ställer sina möbler i annorlunda vinklar. Det är antingen sådana små förändringar som skapar trivsel i ett hus och speciellt då i de rum som man har för vana att vistas mycket i. Det behöver alltså inte handla om en omfattande badrumsrenovering – om man inte vill och behöver – utan kan räcka med några små saker som leder till att hela huset förändras. Omväxling förnöjer och detta även i hemmet. 

30 May 2022