allt om kök logo

Renoveringar ökar lavinartat i Sverige

Ser man till den stora trenden i Sverige gällande renovering så finns det dels några förklarande saker och dels också några speciella utrymmen som hamnat i fokus på ett väldigt tydligt sätt. Utrymmen som till största del stavas kök och badrum. Det är nämligen i dessa båda rum som man ser att vi svenskar helst av allt renoverar och gör fint; något som är ganska lätt att förklara då båda dessa rum är frekvent använda och som dessutom, på många sätt, säger något om vilka som bor i bostaden.

Köket är det rum som har genomgått den tydligaste förändringen. Från att ha varit ett rum för en person - den som lagar mat - så har köket numera blivit en stor social plats där hela familjen samlas, samtalar och hjälps åt med matlagningen. Det är också anledningen till att många familjer väljer att - i den mån det är möjligt - öppna upp och skapa en mer öppen planlösning.

Ett kombinerat kök/vardagsrum i exempelvis en lägenhet i Stockholm är idag att anse som vanligare än de gamla funkisköken som en gång var så eftertraktade och eftersökta. Ska man ge sig på att förklara varför så många väljer att renovera så tar vi hjälp av tre punkter:

Ta hjälp av en målare och måla om i köket

Alla har inte råd att genomföra de stora projekten i köket - byta ut alla vitvaror, planera om planlösningen, köpa nya bänkskivor, kakla om, lägga nytt golv, investera i nya köksluckor, bygga en köksö och så vidare - och det är också lätt att förstå då det handlar om ganska stora summor. Det finns dock även mer renodlade budgetalternativ som man kan välja och ett av de bästa är att måla om. Innan vi visar på hur man kan tänka gällande en ommålning i köket så ska vi dock trycka lite extra på en sak: ta hjälp av en målare.

Det må kännas enkelt att måla om på förhand, men då man väl befinner sig i projektet - och framförallt då resultatet ska summeras - så inser många att det både var svårare och jobbigare än man räknat med. Det är svårt att måla och det kräver både tid, omsorg och noggrannhet.

Vår erfarenhet säger att det i nio fall av tio är bättre att anlita en målare och få ett riktigt högklassigt jobb utfört. I och med det nämnda rot-avdraget så blir en målare och dennes tjänster heller inte så dyra. Överväg detta alternativ; det kan vara ganska pillrigt att måla om i ett kök.

Du bör dock undersöka vilken målare du anlitar innan. Det gäller speciellt i Stockholm och andra större städer där kvaliteten - och priset - tyvärr är ganska varierande.

Här finns en vi kan rekommendera: http://www.malarestockholm.nu.

Tips för hur du hittar rätt färger

Med det sagt tänkte vi ge några tips kring hur du ska tänka för att lyckas hitta rätt färgskalor i ditt kök. Vi radar upp några snabba puckar:

31 Jul 2018