allt om kök logo

Så vårdar du trägolvet

Trägolv av hårda slag kan vara i en livstid. Till slut kommer dock en tidpunkt då de behöver en golvslipning eller fräschas upp på andra vis. Detta trots att man brukar säga att trägolv bara blir vackrare med åren. Med det sagt finns det inte bara en typ av trägolv. I centrala Stockholm, i sekelskifteslägenheter, är det vanligt med fiskbensparketter. Tittar man i mer lantligt byggda hus är det vanligt med mer massivt trä. 

Oavsett typ av golv – och oavsett om man bor på landsbygden eller i centrala Stockholm – behöver ett trägolv vårdas. Det är bara på så vis som dess livslängd kan förlängas markant. I många fall behöver ett trägolv inte bytas ut, utan det kan lika gärna gå att rädda. 

Golvslipning

En golvslipning är ett effektivt sätt att göra trägolvet vackrare. Många väljer att anlita en firma för jobbet, men det är möjligt att göra det själv. Gör man det själv är det relativt enkelt att hyra en golvslipmaskin. Bor du i Stockholm eller annan större stad har du säkert flera uthyrningsföretag att välja mellan. Du kan då jämföra de olika företagens utbud och priser. 

För en god golvslipning är det bästa att även ha en kantslipmaskin, utöver den större slipmaskinen. Med kantslipen kommer du lättare åt i hörnor och lite trängre utrymmen. Den ”vanliga” maskinen som krävs för en golvslipning är både stor och tung, så det är bra med en mindre maskin som kan komplettera den. 

Rengör regelbundet

Ett misstag som en del husägare gör är att vänta för länge mellan städtillfällena. Att inte låta golvet vara smutsigt för länge är en viktig del i god golvvård. Det här är särskilt viktigt om du har husdjur – ett trägolv behöver då både dammsugas och torkas ganska ofta. 

Tänk bara på att du fäller ner borstmunstycket, så att inte golvytan tar skada, vid dammsugning. För dig som har hund är det mycket svårt – om inte omöjligt – att undvika att få in sand, grus samt kanske till och med grenar och kvistar på golvet. Just grenar och kvistar kanske du inte får in om du bor väldigt centralt i till exempel Stockholm eller Göteborg – men likväl är smuts mycket svårt att undvika. Det här är särskilt aktuellt under hösten. 

Var försiktig

Det är lätt att bli lite slarvig med vården av sitt trägolv. Till exempel kanske man börjar gå in mer och mer skor, eller inte rengör tillräckligt ofta. När det gäller att gå in med skor bör man vara mycket försiktig. Det kan räcka med ett gruskorn som fastnat på skons undersida, för att långa och fula repor ska bildas. 

3 May 2018