allt om kök logo

Sallad ger dig ett nytt, piggt liv

Det här med sallad och välmående – hur stort är egentligen sambandet? Här går vi igenom vilka faktorer som gör att du mår bättre med hjälp av det gröna guldet!  En matig och mumsig sallad kan faktiskt göra underverk för hälsa, vikt – och inte minst dina looks! Här är de salladsingredienser som har bäst effekt på huden, ämnesomsättningen och din bulliga mage!

Sallad gör dig yngre

Fytokemikalier är ämnen som är kända för flera positiva hälsoaspekter – bland annat för att de verkar förebyggande för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Dessa ämnen hittar du i stora mängder i flera former av gröna grönsaker, exempelvis romansallad, sparris och avokado. Andra ämnen som är vanliga i grönt är zeaxantin och lutein som dessutom har positiva effekter på synen. Dessa ämnen är dessutom positiva för immunförsvaret och kan därmed hjälpa till att skydda mot såväl reumatism som demens. Varför inte en sallad med avokado eller broccoli som bas?

Sallad gör dig friskare

Lök och vitlök är traditionellt populära ingredienser i sallader. I dessa finns bra skydd för immunförsvaret i form av quercetin och allicin, som skyddar mot infektioner och skyndar på tillfrisknandet från förkylning. Röda grönsaker har gott om lykopen som är en antioxidant med viss inverkan mot cancer och benskörhet. Särskilt i uppvärmd form ger lykopen effekt, så satsa på en tomatsoppa”. Satsa exempelvis på en tomat- och rödlökssallad då och då – du kommer att må bättre!

Sallad gör dig smalare

Sallader med mycket protein mättar bra per kalori och kräver gott om energi av matsmältningen. Kött, fick och kyckling rekommenderas alltså för den som vill gå ner i vikt. Även ägg, quorn och tofu rekommenderas varmt. Kalcium finns det gott om i broccoli och spenat. Detta ämne, vanligast i mjölk och andra mejeriprodukter, finns även i quorn och tofu. Vill du bli smalare? Satsa på en äggsallad med laxröra!

Sallad gör dig snyggare

C-vitaminer är en fantastisk kur för hud, hår och naglar  som du hittar i gula grönsaker. I denna grupp hittar du även betakaroten, som ger en fin färg till din hud. Dessutom skyddar det mot skadlig UV-strålning från solen. Dessa antioxidanter verkar åldersbekämpande och håller sjukdomar och rynkor på avstånd. En sallad mer ett gott morotsbröd vid sidan kanske kan locka?

Vi kan rekommendera detta etablissemang. där det finns ett brett utbud matiga och nyttiga sallader: salladsbarstockholm.se/.

 

17 Sep 2017