allt om kök logo

Testa mosaik med en tvist

Det finns så många fina och beundransvärda nyheter inom kakel, stenmaterial och klinker i år. En av de nyaste är kakel med mosaik. Det finns enfärgad mosaik som dock går i olika nyanser. Beroende på hur man lägger de olika nyanserna på väggen kan man få hela väggen att skimra likt en vattenspegel, eller som glimmande pärlemor. Det finns även mosaik som i sig har olika färger med en skimrande patina. Vill man kan man ha ena väggen i olifärgad och mosaik och de andra väggarna i enfärgat kakel.

Ha samma kakel eller sten på väggar och golv

Genom att klä väggar och golv i samma slags kakel eller sten, får man en dimension på köket som är oslagbart. Hela köket ser större ut när man klär väggarna och golven med samma slags material och färger. Att sedan välja en annan färg på köksinredningen, blir mycket effektfullt. Vill man få en industrikänsla i köket kan man välja en grå betongaktig färg på kaklet. Vill man hellre ha ett ljust kök kan man med fördel välja vitt. Vit marmor är mycket populär i år. Varför kombinera marmorn på köksgolvet med en fin mosaik? Då får man ett vackert mönster på golvet som lyser upp. Det blir en orientalisk touch på köksgolvet som är mycket attraktivt.

Mosaik som glimrar från Höganäs

Välja silvrigt kakel

Det finns en hel uppsjö med kakel som går i silvergrått. De har olika patina och glänser olika mycket. När man lägger ihop kaklet på väggen ser det ut att glimma i olika nyanser och skuggar väggen på ett lite magiskt sätt. Vill man inte få den effekten väljer man en annan patina på kaklet, och skaffar sig en varm, grå ton på kaklet istället. Många gillar helvitt kakel. Färgerna som annars prydde våra väggar bara för något år sedan har trätt tillbaka för en mer vilsam färg i vitt, grått och beige. Vi vill nog inte ha så stora mönster på våra tapeter längre och heller inte så uppiggade och eldfängda färger i våra kök. Vi vill kunna slappna av, känna att vi kan vila och koppla ner, hellre än koppla upp oss. Vi lever i en ganska så stressad värld. Då önskar vi oss vilsamma och harmoniska hem för att kunna ladda våra egna batterier och känna att vi kan återgå till vardagen med mera energi och ork.

26 Oct 2019