allt om kök logo

Tystare inomhusmiljö med ljudisolerande fönster

När man ska ljudisolera inomhus kan det vara värt att veta att detta även går att göra när det gäller fönster. Kommer det kanske för mycket ljud och buller utifrån som ni skulle vilja slippa?

Barnen leker och bråkar om vartannat, någon pratar i telefonen och tvn står på utan någon som sitter och tittar på den. Ljud, det har vi omkring oss hela tiden och inte bara av andra människor. Det kan vara skönt att ha det så ljudisolerat som möjligt hemma, så att man inte blir helt galen av alla ljud som alla ger ifrån sig. Har man många barn som alla bor hemma så kan det vara skönt att inte höra varenda ljud från stereon eller vad de pratar om, lite privatliv vill ju barnen också ha eller hur? Men om man har dåliga fönster som inte är särskilt isolerade för ljud så kan mycket av allt buller och oljud komma därifrån. Att hela tiden få höra vad grannarna pratar om genom fönstret som inte ens är öppet, är inte särskilt kul.

Hur ljudisolerar man ett fönster?

Om man har problem med buller och annat utifrån, som lätt tar sig in genom stängda fönster, så kan man istället för att helt byta sin fönster se till att ljudisolera dem. På det viset sparar man på sina pengar och man får en tystare inomhusmiljö. Men hur går det till då när man ljudisolerar ett fönster? I vanliga fönster som är av den lite äldre modellen så finns det två glas med luftspalt mellan. Det säger sig själv att det inte ger en särskilt bra bullerreducerande effekt. Men ljudisolerade fönster har tre olika glas med luftspalt mellan, de är dessutom tjockare, själva glasen alltså.

Sparar på energin

En sak till som är väldigt bra med dessa fönster är att de även kan skydda mot kyla och värme genom att glasen är fler och att de även är av tjockare material. På så vis sparar man ju även in på sin energiförbrukning såväl som sina pengar eftersom att värmen inte åker rätt ut. På sommaren när det är varmt och många grannar är utomhus och gör ljud ifrån sig, kan det vara ganska skönt med ljudisolerade fönster som tar bort både oljud utifrån samt den värsta värmen som solens strålar avger. Det är en investering att skaffa sig bra fönster, som står emot både ljud, buller och värme/kyla.

12 Apr 2020