allt om kök logo

Vad gör egentligen en rörmokare hela dagarna?

Trasiga rör, stopp i avlopp och under diskbänken. Vad mer pysslar de med som är utbildade inom VVS? Funderar du på att utbilda dig till rörmokare och vad skulle du i så fall göra på dagarna?

Som rörmokare gör du betydligt fler saker än de akuta, alltså de man hör talas om, när det har gått sönder ett rör eller när det är stopp i avloppet. Nog rycker de ut på den typen av uppdrag några gånger i veckan. Men de större jobben som är det roliga med rörmokaryrket och det som tar mer tid och ger mer pengar är större renoveringsjobb och nybyggen.

För badrums- och köksrenoveringar kan det handla om ytliga jobb som att byta armaturer, blandare och liknande synliga detaljer. Det handlar ofta om att bila för nya rördragningar när badrumsrenovering pågår. Dvs det behöver tas hål i betonggolv för att lägga rören på annan plats, eller för att lägga nya rör där de gamla blivit utdömda. I ett badrum blir det dessutom ofta installation av nya rörledningar och nytt badrumsporslin.

Större jobb för föreningar och fastighetsägare

Som rörmokare jobbar du kanske även på större uppdrag från fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar. Det kan handla om installation eller renovering av avloppssystem, uppgradering av värmesystem eller pannor, varmvattenberedare och liknande.

I större fastigheter är det viktigt att ha koll på sina vattenledningar och veta att rören inte är för dåliga så att de riskerar att gå sönder. En rörfirma kan hjälpa er med besiktning av era rör och reparation vid behov.

14 Feb 2021