allt om kök logo

Vad ska man tänka på när man väljer färg?

Dags att måla om fasaden? Eller kanske förnya bostaden invändigt med färg? Rätt kulör kan göra stor skillnad, men det finns en hel del förarbete att göra innan man kan gå loss med färgen.

Färg är ett förhållandevis enkelt och billigt sätt att förnya sitt hem invändigt. Fast om slutresultatet ska bli bra krävs det en hel del förarbete. Väggar ska torkas av, hål och sprickor ska spacklas igen och slipas. Uttag och lysknappar ska helst skruvas bort eller i alla fall tejpas. Kanter och lister ska även de tejpas så att man inte målar utanför. Golvet ska också täckas med papp ifall att man skulle råka spilla färg. Desto roligare men kanske svårare är valet av kulör. Det är ofta svårt att endast med ett litet färgprov föreställa sig hur kulören påverkar rummet. Men det finns hjälpmedel som appar för mobilen eller så kan man måla på en större bit kartong och sedan flytta runt den för att se hur ljuset påverkar färgen.

Färgens glanshetsgrad påverkar också kulören och rummet

Det är inte bara rätt kulör man ska välja. Färg finns även i olika glanshetsgrad. De senaste åren har det exempelvis varit extra populärt med matt väggfärg. Nackdelen med matt färg är att den lätt får repor eller blir glansig om man exempelvis skulle vill torka bort en fläck. Därför är det inte särskilt praktiskt med en matt färg i kök eller om man har barn. Att även kombinera olika färger och kanske även våga måla taket i en annan kulör än vitt kan göra underverk på ett rum. De olika kombinationerna som man kan förändra ett rum med är näst intill oändliga och det är bara fantasin som sätter begränsningar. Men att även hitta harmoni i färg och kulör är viktigt.

En professionell målare vet hur färgen påverkas av olika slags ljus

I stället för att måla själv kan man ta hjälp av en professionell målerifirma. Då slipper man det tråkiga förarbetet och själva slutresultatet blir garanterat bättre. En professionell målare vet också hur kulörer påverkas av olika slags ljus och väderstreck och kan enkelt guida och hjälpa till i valet av passande kulörer. När man väljer målerifirma är det bra att ta någon med många nöjda kunder och nöjd-kundgaranti. Tänk alltså inte bara på pris. Fråga gärna runt bland vänner och bekanta om de har en målare att rekommendera.

7 Jul 2020