allt om kök logo

Val och variationer för bänkskivan

Har du tänkt byta bänkskiva i ditt kök? Då finns det en hel del att tänka över, eftersom det finns så många olika varianter att välja på. Varje variant har såklart både fördelar och nackdelar.

Det finns många olika material att välja på när det kommer till bänkskivor. Ofta är det frestande att enbart gå på det man tycker är snyggast, men man borde ägna valet lite mer betänketid än så. Alla har sina för- och nackdelar och här måste varje person fundera på vad som är viktigast för en själv. Man bör tänka på hur mycket man kommer använda den. Står man i köket och lagar mat morgon, middag och kväll? Eller äter man oftast ute? Hur mycket tid kan man tänka sig att lägga ned på att ta hand om sin bänkskiva?

Olika material

Bänkskivor kommer i många olika material. Det finns trä, sten, laminat, rostfritt, betong, kakel, glas och komposit. Materialen kommer dessutom i många olika varianter. Väljer man exempelvis en bänkskiva i trä, måste man ju även bestämma vilket träslag man vill ha: ek, bok, ask, valnöt …

Även sten finns i flera varianter, såsom kalksten, marmor och granit. Både kalksten och marmor är ju så snyggt och så hett. Dessa två material är dock ganska känsliga och kan kräva ganska mycket underhåll för att hållas snyggt. Fast har man tid, kan det absolut vara värt det.

Om man istället föredrar stenmaterialet granit, kan man vara glad. Det är slitstarkt och tåligt. En sådan skiva håller oftast en hel livstid. Det kräver inte heller så mycket underhåll. Oftast räcker det att torka med en fuktig trasa och efteråt en torr handduk för att rengöra en sådan skiva. Sedan kommer graniten i en mängd olika färger och utseenden.

Smakar det, så kostar det

Bänkskivor i stenmaterial kan kosta ganska mycket. Rejält mycket, till och med. Behöver man komma ned i pris är istället laminat ett bra alternativ. En bänkskiva i rostfritt kan också vara ganska billig om man köper den i ett standardutförande. Behöver man däremot en specialdesignad rostfri bänkskiva, då kan det bli riktigt dyrt istället. Lite samma gäller för skivor i betong: gjuter man den själv blir det billigt, men låter man någon annan göra det, då blir det dyrt.

Ja, varje material har alltså sina för- och nackdelar. Man får helt enkelt väga in alla dessa – utseende, pris och hållbarhet – när man ska göra sitt val. Läs mer om bänkskivor på denna webbsida: https://femman-natursten.se/

20 Oct 2020