allt om kök logo

Välj rätt golv i köket

När man renoverar sitt kök är det lätt att glömma bort hur viktigt valet av golv faktiskt är. Ett golv i ett kök måste vara både slitstarkt och passa in med resten av köksinredningen. Golvet kan faktiskt påverka hela karaktären hos köket, så välj med omsorg.

 

Något som har fått ett uppsving de senaste åren är att välja lite djärvare färger och mönster. Ett svartvit-rutigt golv kan bli snyggt tillsammans med pastellfärgade köksluckor och ge en känsla av 1950-tal. Det gamla slitna plankgolvet kan bli som nytt med hjälp av klarlack i en spännande färgnyans och lyfta ett annas sparsmakat kök till nya nivåer. Det tidiga 1900-talets trend med orientaliskt mönstrade golv har setts i både badrum och kök de senaste åren, om än i något diskretare nyanser.

 

En av de faktorer som spelar störst roll när man väljer golv till sitt kök är ändå materialet. Hur snyggt det där laminatgolvet du sett i butiken än är så kanske det inte är det bästa valet. Golvet är en plats där man rör sig i vissa mönster fram och tillbaka. Samma rörelser upprepas dag för dag, månad för månad och år för år. I äldre kök kan man ofta se inslitna stigar i golven från där man har gått fram och tillbaka mellan spisen, kylskåpet och diskbänken.

 

Det är värt att ha detta i åtanke när man väljer golvmaterial. Välj något som tål hårt slitage och helst något som går att behandla efter några år vid behov. Ett tunt laminatgolv är sällan det bäst valet. Likaså blir vinylgolv snabbt fula.

 

Bättre är det istället att satsa på massiva trägolv, klinkers eller sten. Självklart finns det för- och nackdelar här också. Ett trägolv måste behandlas på rätt sätt för att tåla eventuella spill och kan vara känsliga för vassa klackar i början innan materialet har hårdnat. Å andra sidan går de att slipa och behandla på nytt om det skulle uppstå fläckar eller repor. Sten är mindre känsligt för spill och slitage från skor, men det ger ofta en hård och kall känsla samt en ljudbild i rummet som inte alltid är så trivsam. Och den där tallriken som gled ur händerna kommer ofelbart att splittras i tusen bitar. Sten är inte särskilt förlåtande för den typen av småmissar. Samma sak gäller för klinkers. Även om materialet är slitstarkt kan det vara känsligt för hårda stötar. Så om du tappar ett tyngre föremål kan det uppstå sprickor, vilka kan vara svåra att reparera då man inte byter ut enstaka plattor så lätt.

 

Vad du väljer är alltså en fråga om smak. Ta hjälp av en kunnig golvläggare för att få mer råd om passande material. Använd gärna ett planeringsverktyg där du importerar en bild av ditt eget kök för att få en idé om hur det kommer att se ut med olika golvmaterial. Det är ett smart sätt att prova på olika alternativ i förväg för att vara säker på att du hittar den färg och det material som passar just dig.

19 Jan 2017